Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Gebouw 43 (object P): opslag en schaftlokaal - bijgenaamd het "Zwaantje" in Den Helder

Gebouw 43 (object P)
Willemsoord 43
1781 AS, Den Helder (Gemeente Den Helder)
Noord Holland
Bouwjaar: 1868 en 1870
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508479
Type: Gebouw

Omschrijving van Gebouw 43 (object P): opslag en schaftlokaal - bijgenaamd het "Zwaantje"

Inleiding

Het kleine gebouw ten behoeve van OPSLAG en SCHAFTLOKAAL, plaatselijk bekend als gebouw 43, werd gebouwd tussen 1868 en 1870. De bijnaam "'t Zwaantje" stamt uit vroeger tijden, toen de zuidelijke topgevel werd bekroond door een houten zwaantje. Het pand is gesitueerd op het noordwestelijke compartiment van het complex Rijkswerf Willemsoord, naast het oude dok.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwd houten pand, bestaande uit één bouwlaag onder een zadeldak. De noklijn loopt evenwijdig aan de Weststraat.

De draagconstructie van het gebouwtje bestaat uit gietijzeren colonetten die een ijzeren kapconstructie dragen, bestaande uit vier achter elkaar geplaatste Polonceau-achtige spanten. De colonetten hebben een gecanneleerde schacht en een zeer sober kapiteel. De gevels bestaan uit houten stijlen, waartegen aan de buitenzijde horizontale delen zijn bevestigd. De kopgevels hebben houten windveren. De zuidelijke kopgevel werd in oorsprong bekroond door een houten zwaantje.

De zuidelijke kopgevel is vijf vensterassen breed, waarvan er drie een houten zesruits venster bevatten en twee een houten deur met tweeruits bovenlicht. De deur geheel links is opgeklampt, de deur in de tweede as van rechts is een paneeldeur. Alle vensters hebben houten lekdorpels.

De westelijke zijgevel heeft drie vensterassen met elk een houten vierruits venster.

De noordelijke kopgevel heeft twee vensterassen, met elk een houten vierruits venster.

De oostelijke zijgevel heeft één houten vierruits venster en een dubbele opgeklampte deur.

Waardering

Het pand is van belang als historisch functioneel onderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het pand van belang uit architectuurhistorisch en constructief oogpunt als gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd schaftlokaal met opslagruimte met een gietijzeren draagconstructie. Het pand heeft ensemblewaarde met het oude dok, door de situering bij en de functionele relatie met het oude dok.

Tags: gebouwen, woonhuizen,magazijn,opslag,handel,kant.,opsl, transp.

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Gebouw 43 (object P): opslag en schaftl…
location_on Monumenten Kaart rond Den Helder

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!