Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Natte Dok (object C) in Den Helder

Willemsoord
1780 AA, Den Helder (Gemeente Den Helder)
Noord Holland
Bouwjaar: 1812 en 1823
Publicatie: 19980211
Rijksmonument ID: 508472

Omschrijving van Natte Dok (object C)

Inleiding

Tussen 1812 en 1823 aangelegd NAT DOK, in 1857 aan de noordzijde met 30 meter verlengd. Het natte dok is gesitueerd in het midden van het complex Rijkswerf Willemsoord. In feite is de Rijkswerf om het natte dok aangelegd. In 1857 werden de rijzen kaden vervangen door bazalten kademuren langs de boorden.

N.B. Nadien werden vele kaden vervangen door stalen damwanden. De boorden zijn tegenwoordig (1995) van gewapend beton met ijzeren stootranden.

Omschrijving

NAT DOK met rechthoekig grondplan met een breedte (oost-west) van circa 135 meter en een lengte (noord-zuid) van circa 325 meter. Het natte dok is gesitueerd in het midden van de werf. In feite is de werf rondom het natte dok aangelegd. De noordelijke hoeken van het natte dok zijn afgerond. De diepte van het natte dok was oorspronkelijk circa 8 meter.

Waardering

Het dok is van algemeen belang als historisch functioneel hoofdonderdeel van het complex Rijkswerf Willemsoord. Daarnaast is het object van algemeen belang uit cultuurhistorisch oogpunt als voorbeeld van een in de tweede helft van de 19de eeuw gebouwd nat dok.

Tags: weg- en waterwerken,nat dok,waterweg, werf en haven,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Natte Dok (object C)
location_on Monumenten Kaart rond Den Helder

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!