Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bollenschuur in Heemstede

Kadijk 34
2104 AA, Heemstede (Gemeente Heemstede)
Noord Holland
Bouwjaar: 1907-1908
Architect: P. Smit
Publicatie: 19980428
Rijksmonument ID: 508448
Type: Boerderij

Omschrijving van Bollenschuur

Inleiding

In 1907-1908 in opdracht van Jos M.J. Braam gebouwde BOLLENSCHUUR, naar ontwerp van de Heemsteedse aannemer P. Smit. In het bouwarchief wordt de schuur als bloembollenloods aangeduid. De bollenschuur, die ter vervanging kwam van een ouder exemplaar, bevindt zich aan de noordzijde van de Kadijk, ten noorden van de Glippervaart.

Omschrijving

Op rechthoekig grondplan gebouwde bollenschuur van twee bouwlagen onder flauw hellend zadeldak bekleed met zwarte kruispan. De bollenschuur ligt met de lange zijde parallel aan de Glippervaart. De gevels van de schuur zijn opgetrokken uit wit gepleisterde platen van drijfsteen welke zijn gevat in een groen geverfd houten frame (montagesysteem). Dit alles staat op een plint van baksteen. De noordelijke gevelwand bestaat uit een achttal vensterassen met elk twee vensters (of een enkele deur) boven elkaar. De vensters hebben een roedenverdeling. De oostelijke zijgevel kent drie vensterassen met elk twee vensters boven elkaar. De zuidelijke gevelwand is tien vensterassen breed, waarbij bij vijf vensterassen de vensters boven elkaar liggen; de overige vijf vensterassen kennen in elke vensteras één venster c.q. deur respectievelijk op de begane grond c.q. verdieping. De westelijke zijgevel kent wederom drie vensterassen met vensters boven elkaar.

Waardering

De bollenschuur is van algemeen belang uit architectuurhistorisch oogpunt als gaaf bewaard en zeldzaam geworden voorbeeld van een vroeg twintigste-eeuwse bollenschuur, gebouwd volgens een montagesysteem. Het object is tevens cultuurhistorisch van belang als tastbaar onderdeel uit de geschiedenis van de bollenteelt in de kuststreek.

Tags: agrarische gebouwen,bollenschuur,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bollenschuur
location_on Monumenten Kaart rond Heemstede

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt