Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Blok met 9 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, onderdeel van complex bejaardenwoningen in Tuindorp Nieuwendam in Amsterdam

Oosthuizenstraat 2
1023 TX, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1931-1933
Architect: J.H. Mulder
Publicatie: 19980128
Rijksmonument ID: 508385
Type: Woonhuis
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Blok met 9 woningen, gecombineerde toegangen van twee woningen onder een ingestoken schilddak, zijkant met houten topgevel, onderdeel van complex bejaardenwoningen in Tuindorp Nieuwendam

Omschrijving

Woonblok van het complex Monnikendammerplantsoen, gelegen aan het betroffen deel van de Oosthuizenstraat. Een rondom geheel vrijgelegen woonblok met overwegend gemetselde gevels, bestaande uit negen woningen. De voorzijde van de woningen ligt aan de Oosthuizenstraat. Aan de achterzijde beschikken de woningen over een tuin. Het bouwblok is evenals de afzonderlijke woningen op een rechthoekig grondplan ontworpen.

Het bouwblok wordt gedekt door een zadeldak gedekt met rode rechtsdekkende Hollandse pannen. Op het bouwblok staat gelijkelijk verdeeld een vijftal gemetselde schoorstenen met opgezette rookkappen. In het bouwblok laten zich twee bouwlagen onderscheiden: begane grond en kapverdieping. Het dakschild aan de Oosthuizenstraat onderbroken door liggende dakramen. Het dakschild aan de oostzijde toont eenvoudige dakkapellen met venster met dubbel draairaam en eenvoudige houten lijst. Verder op de beide benedenhoeken een eenvoudige schoorsteen. De voorgevel toont op het niveau van de begane grond de gekoppelde toegangspartijen. De toegang tot telkens twee woningen is gevat in één partij. Er zijn vier van die partijen. De gevel maakt hier een kleine voorsprong en in dit vooruitgezette deel bevinden zich de twee houten toegangsdeuren naast elkaar. Deuren hebben een smal venster.

Trede met kleine plint. Aan de zijkanten van de voorsprong een smal venster. Iedere toegangspartij wordt gedekt door een klein ingestoken schilddak met rode pannen en vorsten op de kepers en nok. Per woning toont de voorgevel een meervoudig geleed venster met zij- en bovenlichten. Gevel wordt beeindigd met eenvoudige houten gootlijst. Deze gootlijst loopt tevens iets om de hoek van de zijgevels.

In het noorden een eenvoudige zijgevel met metselwerk op de begane grond en bovengelegen het groengeschilderd houten beschot.

Aan de zuidzijde een eenvoudige zijgevel met eenvoudig venster, gemetselde gevel met houten beschot. Aan de rechterzijde het brede poortgebouw. Dit poortgebouw verbindt het bouwblok met het naastgelegen bouwblok Monnikendammerplantsoen 13-20. Het poortgebouw kenmerkt zich door links en rechts een klein bouwvolume onder zadeldak met rode pannen. Aan de voorzijde een driedelig venster. Verder onderbroken gootlijst, groengeschilderd houten beschot, en halfrond boerenvenster aan de zijkant. Tussen deze twee volumina een lang en lager bouwdeel onder dwarsgeplaatst zadeldak met rode pannen. Gevel iets teruggezet, gemetselde bank met natuurstenen plaat. Thans gedichte halfronde vensters aan weerszijden van halfronde toegangspoort tot binnenterrein.

De achtergevel is iets teruggezet en toont eenvoudige vensters met dubbele ramen. Telkens twee toegangsdeuren in kleine 'uitbouw'. Mastgoot met regenpijpen.

Waardering

Bouwblok van belang als onderdeel van het complex Monnikendammerplantsoen.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bejaardenwoning,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Blok met 9 woningen, gecombineerde toeg…
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!