Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken in Amsterdam

Castorstraat 5
1033 EZ, Amsterdam (Gemeente Amsterdam)
Noord Holland
Bouwjaar: 1920-1921
Architect: J.H. Mulder
Publicatie: 19980128
Rijksmonument ID: 508380
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woning met stijlelementen in de Amsterdamse School, gebouwd met voor die tijd nieuw systeem met betonblokken

Inleiding

Naar ontwerp in landelijke Amsterdamse Schooltrant van J.H. Mulder jr. aan de NW-zijde van de Castorstraat gesitueerde dubbele proefwoning in beton uit 1920-1921.

Omschrijving

In 1920-1921 gerealiseerde dubbele proefwoning in beton,vermoedelijk gebouwd volgens het blokkenbouwsysteem Schütz &Bangert, bestaande uit één bouwlaag en een kapverdieping. De woning wordt gedekt door een overkragende mansardekap met rode pannen en een brede rechte gootlijst. De muren zijn opgebouwd uit geprefabriceerde holle en langgerekte slakken-betonblokken en in oorsprong ruw bepleisterd. De ingangen bevinden zich aan de korte zijden en zijn aan weerskanten voorzien van uitstekende muurdammen onder een latei. Boven de ingang een vierruits bovenlicht met verticale roedenverdeling. Naast de ingang een venster met door roeden horizontaal onderverdeeld bovenlicht. Aan de achterzijde is de dubbelwoning voorzien van een tweede ingang. In de kappen aan de lange zijden bevindt zich een dubbele dakkapel, grotendeels in de kap en in oorsprong met horizontale roedenverdeling. Centraal op de kap een schoorsteen. De plattegronden beantwoorden geheel aan de door de Woningdienst vastgelegde typen, met drie slaapkamers, waarvan één beneden achter de woonkamer en twee naast de keuken.

Waardering

De dubbele betonnen proefwoning tussen het Castorplein en deCastorstraat is van algemeen belang vanwege architectuur- en bouwhistorische waarde alsook wegens het pionierskarakter en de ensemblewaarde in relatie tot het Tuindorp Oostzaan.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woning met stijlelementen in de Amsterd…
location_on Monumenten Kaart rond Amsterdam

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!