Mogelijk als herenhuis gebouwd, momenteel als kantoor in gebruik zijnd pand in Middelburg
Omschrijving van Mogelijk als herenhuis gebouwd, momenteel als kantoor in gebruik zijnd pand
Inleiding
Mogelijk als herenhuis gebouwd, momenteel als kantoor in gebruik zijnd pand; in 1891 in rijke eclectische stijl opgetrokken als stedebouwkundig dominerende beëindiging van de Stationsstraat welke zich ontwikkelde, geheel gericht op en na aanleg van de spoorlijn en het kanaal in 1872.
Omschrijving
Zeer rijk gedecoreerd hoekpand met lijstgevel van drie lagen en een kaplaag hoog, voorzien van kelder; het geheel onder een mansarde schilddak met zeer flauw hellend bovendeel, gedekt met gesmoorde Tuile du Nord (3-kopsluiting).
De gevels aan de Stationsstraat en de Kousteensedijk in grote lijnen gelijk van uitvoering, de hoekpartij schuin geplaatst en als hoger opgaande 2-traps halsgevel uitgevoerd. De gehele begane grond laag is vormgegeven als basement in geblokt en van lijstwerk voorzien pleisterwerk met rondboogvormige kozijnopeningen (kozijnen gerenoveerd). Opgaand gevelwerk opgetrokken uit roodbruine baksteen in kruisverband, verlevendigd door wit geschilderde (natuurstenen) banden, blokken, lijsten en geprofileerde omlijstingen van de bovenhelft van de raamkozijnen. Boogtrommels voorzien van sober metselwerk in mozaïek; onder de verdiepingramen verdiepte velden als borstwering, met tegeltableau's.
De gevel aan de Kousteensedijk is voorzien van stolpramen met bovenlichten; aan de Stationsstraat drielichtkozijnen met uitzondering van enkelvoudige kozijnen in de links aanwezige zijrisaliet. De gevels afgesloten door een hoofdgestel met zware, geprofileerde consoles. De schuin geplaatste hoekpartij bezit boven de gerenoveerde entree een erker met sterk gedecoreerd houtwerk en glas-in-lood bovenlichten, het geheel op geprofileerde consoles met kopjes. Boven de erker een Frans-balkon met hek van geprofileerd houtwerk voor het balkondeurkozijn, dat wordt bekroond door een boogtrommel met een tableau met stichtingsjaartal. Het topgevelvenster voorzien van polychroom glas-in-lood bovenraam. De halsgeveltop geflankeerd door klauwstukken en bekroond door een gebroken fronton met obelisk.
Het dakschild is aan de Kousteensedijk van één en aan de Stationsstraat van twee dakkapellen met driepas-motief in de topbetimmering, voorzien.
Het pand bezit aan de zijde van de Kousteensedijk een platte uitbouw over gedeeltelijk twee lagen, gedeeltelijk één laag (het basement).
De achtergevel van het pand zeer sober uitgevoerd, zonder bijzondere waarden. Door volledige verbouwing/renovatie bezit het interieur geen monumentale waarde.
Waardering
Hoekpand van algemeen belang wegens architectuurhistorische waarde als grotendeels gaaf voorbeeld van zeer rijke eclectische vormgeving en detaillering. Vanwege de lokatie tevens van ensemblewaarde.
Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Dubbel herenhuis, volgens gedenksteen in portiek nr Stationsstraat 9, Middelburg
-
Smal huis met lijstgevel Kousteensedijk 16, Middelburg
-
Huis met gepleisterde, aan de hoeken ingezwenkte lijstgevel Kousteensedijk 20, Middelburg
-
Breed pakhuis met verdieping Goese Korenmarkt 2, Middelburg
-
Huis met eenvoudige gepleisterde lijstgevel Korendijk 2, Middelburg
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Middelburg (Zeeland)