Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kerkgebouw van de doopsgezinde gemeente in Middelburg

Lange Noordstraat 62
4331 CE, Middelburg (Gemeente Middelburg)
Zeeland
Bouwjaar: 1889
Publicatie: 19971230
Rijksmonument ID: 508332
Type: Kerk

Omschrijving van Kerkgebouw van de doopsgezinde gemeente

Inleiding

Kerkgebouw van de Doopsgezinde Gemeente, in 1889 gebouwd naar ontwerp van architect K. Stoffels te 's-Gravenhage in een eclectisch-renaissancistische stijl. De in 1908 aan de achterzijde (Blindenhoek) aangebouwde consistorie valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Kerkgebouw op rechthoekige plattegrond met afgeschuinde hoeken bij koorgedeelte. Twee bouwlagen en een kapverdieping hoog.

Afgeplat schilddak gedekt met gesmoorde tuile du nord pannen.

Gele en bruine baksteen, natuurstenen banden, lijsten, blokken, plint. De voorgevel is drie traveeën breed met een licht risalerende middentravee met ingangspartij met dubbele houten deur met bovenlicht met glas-in-lood. Aan weerszijden van de ingang twee kleine venstertjes met gekleurd glas-in-lood.

Op verdieping drie grote rondboogvensters met middenstijlen van rode profielsteen, eveneens in rondboogvorm en gekleurd glas-in-lood. Gemetselde boogfriezen. Middentravee afgesloten door een topgevel met rozetvenster; zijtraveeën met kroonlijst op consoles. Kleine dakkapelletjes met luik en spits gedekt met leien.

Zijgevel (noord) vier traveeën breed met lisenen. Iedere travee met twee kleine gevelopeningen op begane grond en rondboogvenster met middenstijlen van rode profielsteen, eveneens in rondboogvorm en gekleurd glas-in-lood. Gemetseld tandfries en daarboven daklijst op gemetselde consoles. Zelfde gevelindeling aan oostzijde.

Origineel interieur met onder meer gepleisterde wanden, lisenen, lijsten; in zuidgevel raamvormen gepleisterd weergegeven; licht gebogen, gepleisterd plafond met vakverdeling. Aan westzijde tussenverdieping met balustrade, steunend op klassicistische gietijzeren zuiltjes. Hier bevindt zich het tweeklaviers orgel van Bakker en Timmenga uit 1890. In dit orgel zijn onderdelen van vorige orgels verwerkt, afkomstig uit de oude Doopsgezinde kerk aan de Hoogstraat 20 te Middelburg: registers van Moreau uit 1760, onderdelen van Preuniger en Mennes uit 1841 en van de orgelmaker W.H. Kam uit 1850 en 1856-1857.

Originele houten kerkbanken en spreekgestoelte. In entreeportaal gedenksteen met opschrift: Pieter de Maret Tak 19 januari 1889.

Waardering

Zowel exterieur als interieur van cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Van belang vanwege architectonische gaafheid van ex- en interieur.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kerkgebouw van de doopsgezinde gemeente
location_on Monumenten Kaart rond Middelburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt