Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Noordhollandsche Conservenfabriek in Noord Scharwoude

Voorburggracht 301
1723 HP, Noord Scharwoude (Gemeente Langedijk)
Noord Holland
Bouwjaar: 1878
Publicatie: 19971223
Rijksmonument ID: 508248

Omschrijving van Noordhollandsche Conservenfabriek

Inleiding

Voormalige Noord-Hollandsche CONSERVENFABRIEK, gebouwd in 1878 aan de westzijde van de Voorburggracht en uitgevoerd in eclectische trant met invloeden van de Neo-Renaissance.

N.B. De voormalige conservenfabriek, thans in gebruik als metaalwerkplaats, ligt in de noordoostelijke hoek van een groter fabriekscomplex, dat verder buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Op samengesteld rechthoekig grondplan gebouwde conservenfabriek bestaande uit drie evenwijdige bouwvolumes van elk twee bouwlagen onder zadeldaken met zwarte Hollandse pan. Het muurwerk is opgetrokken in rode baksteen waarbij ter decoratie is gebruik gemaakt van pleisterwerk en natuursteen dat zowel overkraagt als in het gevelvlak is gehouden. Dit laatste betreft speklagen die alleen in de flankerende trapgevels voorkomen.

De symmetrische voorgevel (O) bestaat uit drie delen: een halfrond beëindigde middenpartij tussen flankerende identieke trapgevels. De middenpartij heeft op de parterre een getoogd vierdelig kozijn met onder het kalf vierruits ramen en boven het kalf tweeruits ramen. Boven het getoogde venster bevindt zich een getoogde rollaag met profiellijst. Vanaf het hoogste punt van deze lijst ontspringt een liseen met gepleisterde kubusvormige bekroning met ezelsrug-afdekking. Links en rechts van de liseen bevinden zich twee identieke zesruits venster met kalf onder de bovenste twee ramen. Deze vensters hebben spits toelopende ontlastingsbogen waaronder zich boogtrommels met tegelwerk in metselmozaïek bevinden. Onder de halfronde en naar voren springende gepleisterde lijst die de middenpartij van de gevel afsluit, staat in gebogen fries de naam NOORDHOLLANDSCHE CONSERVENFABRIEK in zwarte reliëf letters, door de centrale liseen van elkaar gescheiden. De middenpartij wordt door lisenen van de flankerende trapgevels gescheiden. Deze lisenen worden bekroond met verticale elementen die identiek zijn aan het eerder genoemde centrale element boven de middenpartij.

De flankerende trapgevels hebben centraal op de parterre (vernieuwde) dubbele transportdeuren met bovenlicht die worden geflankeerd door gekoppelde zesruitsvensters met kalf onder de bovenste twee ramen. De verdiepingen hebben elk drie zesruitsvensters met kalf onder de bovenste twee ramen. Deze vensters hebben halfronde ontlastingsbogen waaronder zich boogtrommels met tegelwerk in visgraatpatroon bevinden. De trapgevels hebben lisenen op de buitenste hoeken. Deze lisenen worden net als de andere lisenen en de centrale muurdam van de middenpartij afgesloten met de genoemde verticale elementen. De trappen van de gevel zijn afgesloten met overkragende gepleisterde platen.

Waardering

De voormalige Noord-Hollandsche conservenfabriek is van algemeen belang wegens architectuur- en cultuurhistorische en industrieel archeologische waarde als zeldzaam en gaaf bewaard gebleven voorbeeld van een in eclectisch-renaissancistische trant uitgevoerd bedrijfsgebouw ten behoeve van de groenteverwerkende industrie in de hierom bekende Westfriese regio.

Tags: gebouwen, woonhuizen,conservenfabriek,industrie,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Noordhollandsche Conservenfabriek
location_on Monumenten Kaart rond Noord Scharwoude

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt