Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Bakstenen vliegtuighangar in Volkel

Zeelandsedijk 10
5408 SM, Volkel (Gemeente Uden)
Noord Brabant
Bouwjaar: 1941-1942
Publicatie: 19980610
Rijksmonument ID: 508039

Omschrijving van Bakstenen vliegtuighangar

Inleiding

Bakstenen vliegtuighangar in 1941-1942 gebouwd door de firma Deisel (Bochum, Dusseldorf) voor de Duitse Luftwaffe; de hangar heeft een rechthoekige plattegrond (ruim 43 x 28 meter) en een geknikt zadeldak. De tweelaags aanbouw tegen de oostzijde (achtergevel) dateert uit 1954 en valt buiten de bescherming.

Omschrijving

Breed uitgestrekte in oorsprong militaire vliegtuighangar met hoge, brede - niet originele - schuifdeuren in de voorgevel onder een lichtstrook. Ter weerszijden van de voorgevel (=west) hoge, in baksteen gemetselde, dubbele pijlers dienend tot ondersteuning van de rail waarin de schuifdeuren kunnen bewegen. Beide zijgevels (=noord en zuid) zijn voorzien van acht zware bakstenen steunberen en geheel blind. De achtergevel is door een aanbouw uit 1954 aan het zicht onttrokken en met een lichtstrook als de voorgevel uitgevoerd. Inwendig een betonnen vloer, de zijmuren worden elk door zware steunberen geschraagd, de ruimte in de breedte overspannen door acht in gewapend beton uitgevoerde vakwerkspanten, gedragen door de steunberen; in de eerste, vierde en achtste travee is een stalen windverband aangebracht; de spanten zijn door middel van metalen stroppen met de dakconstructie verbonden, houten gordingen tussen de spanten. Tegen de achtergevel (=oost) op de verdieping een betonnen galerij op dito consoles; de galerij is aan weerszijden ontsloten door ijzeren trappen en leidt tot verschillende kleine achtergelegen vertrekken en kantoortjes.

Waardering

De Deiselhangar bezit militair-historische waarde als bouwkundig object uit de bezettingsperiode 1940-1945 en omdat het een zeldzaam type vliegtuighangar van Duitse makelij op Nederlands grondgebied is. Vanuit het oogpunt van de geschiedenis van de constructie en bouwtechniek ligt in de gaafheid van de ranke overspanning in gewapend beton door middel van acht vakwerkspanten opmerkelijk belang besloten. Door de gave staat van behoud, de betekenis als markant object van militaire bouwkunst en de toegepaste bouwtechniek belichaamt de Deiselhangar architectuurhistorisch belang, met name op het gebied van de geschiedenis van de utiliteitsbouw. De Deiselhangar levert in aard, verschijningsvorm en vanwege de situering op de vliegbasis Volkel een wezenlijk aandeel in het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog; deze herinneringswaarde heeft symbolische betekenis hetgeen als een algemeen cultuurhistorisch belang valt te bestempelen.

Tags: verdedigingswerken,bijgebouwen,verdedigingsw., milit.geb

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Bakstenen vliegtuighangar
location_on Monumenten Kaart rond Volkel

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt