Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie St. Staphanuskerk in Borne

Stationsstraat 1
7622 LW, Borne (Gemeente Borne)
Overijssel
Bouwjaar: 1887
Publicatie: 19970903
Rijksmonument ID: 507923
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie St. Staphanuskerk

Omschrijving

De pastorie is in rode baksteen opgetrokken over twee bouwlagen, met een éénlagige uitbouw, op een rechthoekige plattegrond onder een met leien gedekt schilddak met steekkap. In het dak zijn kleine dakapellen aangebracht onder zadeldakjes met overstekende wolfeinden en pironnen, gedekt met leien. Het pand is opgemetseld boven een uitgemetseld trasraam en in de voor- en zijgevels voorzien van waterlijstenen witgepleisterde speklagen, aanzet- en sluitstenen. Vensters met kruiskozijnen onder hanekammen geleden de gevels.

In de voorgevel (O, vier vensterassen) risaleert de tweede vensteras onder een steekkap met trapgevel. Onder de topgevel een gepleisterde lijst met aanzetblokken, in de topgevel twee tweeruits vensters onder rondboogjes.

Rechts van het risaliet de paneeldeur met bovenlicht onder een glazen luifel. De meest linkse vensteras is over één bouwlaag opgetrokken onder een balkon met een gemetselde balustrade.

De linker zijgevel (Z) bestaat links uit een deel over twee bouwlagen (oorspronkelijk één) en rechts een deel over één bouwlaag. In het éénlagige deel een ingangsrisaliet met glasdeur en bovenlicht en een groot samengesteld kozijn met een dubbele glasdeur. De risalerende tweelagige gevelpartij heeft op de verdieping twee spaarvel-den en een tweeruits venster. In de achtergevel (W) een dubbele deur, vensters en een klein aanbouwtje onder een lessenaardak. Midden in de rechter zijgevel (N) verticale traplichten met glas-in-lood.

In de pastorie zijn onder meer twee geslepen glasdeuren, een gestuct plafond, een houten trap en glas-in-lood bewaard gebleven.

Waardering

De pastorie is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853, die vooral in Twente decennia lang merkbaar was

- vanwege de neo-Hollandse Renaissance bouwstijl

- vanwege de ruimtelijke en functionele samenhang met de St. Stephanuskerk

- vanwege de beeldbepalende ligging achter de kerk aan de Stationsstraat

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie St. Staphanuskerk
location_on Monumenten Kaart rond Borne

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt