Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie met aangebouwd koetshuis in Haaksbergen

Markt 12
7481 HT, Haaksbergen (Gemeente Haaksbergen)
Overijssel
Bouwjaar: 1875
Architect: Gerrit Doorwaard Niermans
Publicatie: 19970729
Rijksmonument ID: 507752
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie met aangebouwd koetshuis

Inleiding

De PASTORIE met aangebouwd koetshuis in sobere neo-klassicistische bouwstijl is in 1875 gebouwd naar een ontwerp van de architect Gerrit Doorwaard Niermans. De pastorie behoort bij de in 1854 gebouwde N.H. kerk (Rijksmonumentnummer 18866)) in de Jhr. von Heydenstraat van dezelfde architect. De pastorie staat aan de Markt rond de St. Pancratiuskerk in de dorpskern van Haaksbergen. Een smeedijzeren hek vormt de erfscheiding tussen de voortuin en de openbare weg.

Omschrijving

Pand van twee bouwlagen op vierkante plattegrond onder een afgeknot schilddak dat met grijze Hollandse pannen is gedekt. Het koetshuis tegen de rechter zijgevel (W) heeft een met grijze Hollandse pannen gedekt zadeldak. De symmetrische vijf travee├źn brede voorgevel van de pastorie (N) heeft een gepleisterde hoge plint met waterlijst, hoeklisenen en fries. Tussen de onderdorpels van de verdiepingsvensters een doorlopende waterlijst. In het gepleisterde middenrisaliet op de begane grond een dubbele deur met gietijzeren roosters onder bovenlicht. Op de begane grond achtruits- en op de verdieping zesruits vensters met afgeronde bovenhoeken onder strekken. De linker zijgevel (O) heeft twee vensterassen en de twee kleine rechthoekige vensters in de rechter zijgevel (W) hebben afgesnoten hoeken. In de achtergevel (Z) een centrale deur met rechts daarvan een (nieuw) groot venster. Het interieur is gemoderniseerd.

In de linker zijgevel (O) van het koetshuis drie kleine vensters onder keperbogen. Boven de getoogde inrijdeuren in de achtergevel (Z) een hooiluik met hijsbalk onder rollaag in de vorm van een keperboog.

Waardering Pastorie van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de functie van pastorie bij de N.H. kerk (R)

- de sobere neo-klassicistische bouwstijl

- de beeldbepalende situering aan de Markt tegenover de St. Pancratiuskerk

- de redelijke mate van uitwendige gaafheid, met name de voorgevel

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie met aangebouwd koetshuis
location_on Monumenten Kaart rond Haaksbergen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt