Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie Sint-Pancratiuskerk in Haaksbergen

Markt 20
7481 HT, Haaksbergen (Gemeente Haaksbergen)
Overijssel
Bouwjaar: 1887
Publicatie: 19970729
Rijksmonument ID: 507751
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie Sint-Pancratiuskerk

Inleiding

Bouwvolume met PASTORIE en CATECHESATIELOKAAL in een eclectische bouwstijl met gotische en Hollandse neo-renaissancistische elementen ontworpen in 1887 door architect G. te Riele uit Deventer, in opdracht van het kerkbestuur van de roomskatholieke St.Pancratiuskerk (monumentnummer 18873/4). Gelegen aan de westzijde van de Markt, recht tegenover de voorgevel van de vrijstaande Pancratiuskerk. Achter het catechesatielokaal is nieuwbouw toegevoegd, voor de bescherming van ondergeschikt belang. Smeedijzeren hekwerk rond voortuin.

Omschrijving Het twee bouwlagen hoge gedeelte van de pastorie, onder een afgeknot schilddak, is opgetrokken op een plattegrond die bestaat uit een winkelhaak. In de oksel van de winkelhaak is later een eveneens twee bouwlagen hoog gedeelte onder een plat toegevoegd. Aan de korte zuidkant van het hoge deel is een catechesatielokaaltje van één bouwlaag gebouwd, dat voorzien is van een zadeldak met een steekkap. De kappen zijn gedekt met leien in maasdekking en hebben twee dakkapellen met wolfeind, sierspant en piron; één boven de achtergevel (W) en één in het zuidelijke dakvlak van het schilddak. De gevels van donkerbruine baksteen zijn geleed door zesruits vensters. Op de verdieping, in de aanbouw en in het catechesatielokaal zijn de vensters onder driepasboogvelden geplaatst. De topgevel en trapgevel zijn voorzien van een spitsboogvenster.

Tussen de bouwlagen zorgen een waterlijst en decoratieve uitsparingen voor de horizontale geleding van de gevels. Sierankers in alle gevels. Het twee bouwlagen hoge hoofdvolume van het gebouw is aan de voorzijde (O) voorzien van een vijf traveeën brede symmetrische gevel met een trapgevel boven de middelste risalerende travee, waarin de hoofdingang geplaatst is. De trapgevel wordt bekroond door drie pyronnen. Links daarvan in het catechesatielokaal bevinden zich twee venstertraveeën en op de hoek een topgevel waaronder een tweede ingang. De achtergevel (W) van de pastorie bestaat door de toevoeging nu uit drie (i.p.v. twee) traveeën, waarvan de middelste voorzien is van een deur. Rechts daarvan is de gevel verdwenen achter de nieuwbouw.

Waardering Het bouwvolume met de pastorie en het catechisatielokaal is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang:

- vanwege de eclectische bouwstijl met gotische en Hollandse neo-renaissancistische elementen

- als exponent van de bouwexplosie van katholieke kerken en pastorieën na het herstel van de Bisschoppelijke hiërarchie in 1853, die vooral in Twente decennia lang merkbaar was

- vanwege de beeldbepalende ligging tegenover de Pancratiuskerk waar de pastorie bij hoort

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie Sint-Pancratiuskerk
location_on Monumenten Kaart rond Haaksbergen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt