Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

St. Elisabeth in Almelo

star star star star (1)
Hofkampstraat 52
7607 NJ, Almelo (Gemeente Almelo)
Overijssel
Bouwjaar: 1928
Publicatie: 19970729
Rijksmonument ID: 507699
Type: Gebouw

Omschrijving van St. Elisabeth

Inleiding

Voormalig rooms-katholiek ZIEKENHUIS, "St. Elisabeth" met ZIEKENHUISKAPEL en RUSTHUIS "Canisius" uit 1926-1928 in een sobere traditionalistische baksteenarchitectuur van de architecten Th.J. van Elsberg en J. Stuyt. De drie oorspronkelijk vrijstaande gebouwen zijn door na-oorlogse uitbreidingen in dezelfde stijl aan de achterzijde samengevoegd tot één groot bouwvolume. De na-oorlogse aanbouwen zijn voor de bescherming van ondergeschikt belang. In de voorgevel aan de Hofkampstraat (ZW) zijn de afzonderlijke gebouwen nog goed te herkennen. Links van de centrale ziekenhuiskapel met lage zijkapelletjes staat het ziekenhuis en rechts het rusthuis. Het ziekenhuis is met behoud van de uitwendige karakteristieken verbouwd tot wooneenheden, de kapel en het rusthuis bieden nu onderdak aan de muziekschool.

Omschrijving Groot samengesteld bouwvolume van twee bouwlagen onder met leien gedekte schilddaken (Maasdekking). De gevels zijn opgetrokken in rode baksteen met in blokken gemetselde hoeklisenen. Rond het gebouw een breed gepleisterd fries onder de overstekende gootlijst op klampen. In het hele gebouw recht gesloten vierruits vensters met gedeeld bovenlicht onder strekken. Het ziekenhuisgebouw heeft een lange vleugel evenwijdig aan de Hofkampstraat (ZW) met twee paviljoens en aan de achterzijde een aangebouwde L-vormige vleugel. De oorspronkelijke hoofdingang van het ziekenhuis bevindt zich in een door de gootlijst heen stekend risaliet in de voorgevel (ZW).

De lijst van het ingangsportiek is opgebouwd uit pilasters en een fries onder een fronton met geprofileerde rondboog. Op het fries staat "St. Elisabeth" en op het tympaan AD MCMXXVIII. De dubbele paneeldeur heeft een stervormige roedenverdeling in de bovenlichten. In de linker zijgevel (W) de oorspronkelijke ingang van de polikliniek in een portiek met rondboog van zandstenen blokken. De dubbele deur heeft een halfrond bovenlicht met radiale roedenverdeling. Boven de ingang een gevelsteen met het opschrift "Polikliniek". De vele dakkapellen op het gebouw hebben schilddakjes met pironnen op de nok. De voormalige ziekenhuiskapel is herkenbaar aan de afgesnoten hoeken en de zijkapelletjes onder tentdakjes. De oorspronkelijke spitsboogvensters in de gevels zijn vervangen door vensters met kruiskozijnen en roedenverdeling. Het gebouw van het rusthuis rechts van de kapel heeft een symmetrische voorgevel met hoekrisalieten van twee vensterassen. Tussen de hoekrisalieten voor de terugliggende gevel van de verdieping een balkon met gemetselde borstwering.

Waardering Voormalig ziekenhuiscomplex van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang

- als voorbeeld van een rooms-katholiek complex met ziekenhuis, ziekenhuiskapel en rusthuis

- vanwege de sobere traditionalistische baksteenarchitectuur

- vanwege de beeldbepalende situering aan de Hofkampstraat

- vanwege de redelijke mate van uitwendige gaafheid

Tags: openbare gebouwen,ziekenhuis,gezondheidszorg,cult.,gezondh., wetenschap

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar St. Elisabeth
location_on Monumenten Kaart rond Almelo

Recensies (1)
    St. Elisabeth St. Elisabeth
    Hofkampstraat 52, Almelo, Overijssel, NL
  • star star star star
    3
    Heb ik als baby gelegen