Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Langgerekt landhuis met garage in de Engelse landhuisstijl in Delden

Zuiderhagen 15
7491 CD, Delden (Gemeente Hof Van Twente)
Overijssel
Bouwjaar: 1935
Architect: F.A. van Hal
Publicatie: 19970903
Rijksmonument ID: 507499
Type: Woonhuis

Omschrijving van Langgerekt landhuis met garage in de Engelse landhuisstijl

Inleiding

Langgerekt LANDHUIS met garage in de Engelse landhuisstijl, zoals deze geïnterpreteerd werd door E.L. Lutyens. Het huis werd door de Deldense architect F.A. van Hal voor zichzelf ontworpen en omstreeks 1935 voltooid. Het was gebouwd als dubbel woonhuis, maar is nooit als zodanig gebruikt. Het pand ligt aan de Cramerswei aan de rand van de bebouwde kom samen met andere monumentale bebouwing.

Omschrijving

Het landhuis en de garage vormen een langgerekt samengesteld bouwvolume, boven een trasraam van bruine baksteen opgetrokken in rode baksteen over één bouwlaag onder een samengesteld rietgedekt zadeldak. Aan de noordelijke kopgevel van het huis bevindt zich de garage, tegen de zuidelijke kopgevel een driezijdige erker.

De vensters zijn uitgevoerd met kruiskozijnen en roedenverdeling onder strekken, geflankeerd door witte luiken met een rode zandloper en een donkergroene rand. Boven verschillende vensters en deuren sierblokken in zandsteen. In het dak vier dakkapellen en twee ooglidvensters aan de voorzijde en een ooglidvenster aan de achterzijde. Op de nok vijf schoorstenen. In de voorgevel (O) wordt een middenpartij onder een steekkap aan beide zijden geflankeerd door de twee ingangen in een portiek. In het linker portiek is naast de deur een Madonna met kind in geglazuurd reliëf aangebracht.

Het gevelvlak van de driezijdige erker voor de zuidgevel loopt door in de borstwering van het balkon erboven. Een boogfries geleedt de buitenkant van de borstwering. Glasdeuren verlenen vanuit de erker toegang tot de tuin en het balkon. De vensters en deuren in deze gevel zijn onder een segmentboog geplaatst en voorzien van een radiale roedenverdeling. In het midden van de achtergevel (W) van het huis bevindt zich het trappehuis achter een groot rond venster. Links daarvan bevindt zich een risaliet met daarin een deur onder een steekkap met wolfeind. Rechts een open galerij van zandstenen kolommen die drie bakstenen segmentbogen onder een lessenaardak ondersteunen. In het geveldeel boven het lessenaardak twee vensters. De garage is door middel van een tussenlid aan de noordkant van het huis gebouwd en is onder een rietgedekt zadeldak in rode baksteen opgetrokken. Aan de voorkant (O) bevinden zich de groen geschilderde houten garagedeuren met witte diagonale lijnen.

Waardering

Het landhuis is van architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang vanwege:

- de in Twente zeldzame Engelse landhuisstijl

- de waarde als goed voorbeeld uit het oeuvre van de lokale architect F.A. van Hal

- de ruimtelijke samenhang met de overige monumentale villa's aan de Cramerswei

- de uitwendige gaafheid

Tags: gebouwen, woonhuizen,werk-woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Langgerekt landhuis met garage in de En…
location_on Monumenten Kaart rond Delden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!