Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Watertoren in Sint Jansklooster

Barsbeek 8
8326 BN, Sint Jansklooster (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: 1931
Publicatie: 19970729
Rijksmonument ID: 507463
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Watertoren

Inleiding

Door de Waterleiding Maatschappij Overijssel (W.M.O.) in 1931 gebouwde, 45,5 m hoge watertoren, waarin zich een betonnen holbodemreservoir met een inhoud van 400 m3 bevindt. De vorm van de toren is met name verwant aan die van de watertorens van Steenwijkerwold en Raalte.

Omschrijving

De toren is van gewapend beton, opgetrokken met een glijbekisting en bekleed met baksteen. Hij verjongt vanuit de basis en heeft uit- en inspringende hoeken met bovenin overhoekse invullingen, smalle vensters en een octogonaal, gebroken tentdak met geglazuurde pannen en verspringende randen aan de staande dakschilden. De voorgevel heeft een entree met dubbele keperboogdeur met hardstenen drempel en poeren in een keperboogportiek, alsmede een vlaggestok in een betonnen houder. De linker gevelpartij en hoek zijn vernieuwd en opgetrokken uit nieuwe baksteen met handhaving van de oorspronkelijke gevelopbouw.

Waardering

De toren is vooral belangrijk als zeer herkenbaar 'landmark', is gaaf van samenstelling en van architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke vormgeving, representatief voor de architectonische kwaliteit van de objecten van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Voor de geschiedenis van de bouwtechniek is deze watertoren van betekenis als vroeg voorbeeld van de toepassing van een glijbekisting.

Tags: gebouwen, woonhuizen,watertoren,nutsbedrijf,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Watertoren
location_on Monumenten Kaart rond Sint Jansklooster

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!