Watertoren in Sint Jansklooster
Omschrijving van Watertoren
Inleiding
Door de Waterleiding Maatschappij Overijssel (W.M.O.) in 1931 gebouwde, 45,5 m hoge watertoren, waarin zich een betonnen holbodemreservoir met een inhoud van 400 m3 bevindt. De vorm van de toren is met name verwant aan die van de watertorens van Steenwijkerwold en Raalte.
Omschrijving
De toren is van gewapend beton, opgetrokken met een glijbekisting en bekleed met baksteen. Hij verjongt vanuit de basis en heeft uit- en inspringende hoeken met bovenin overhoekse invullingen, smalle vensters en een octogonaal, gebroken tentdak met geglazuurde pannen en verspringende randen aan de staande dakschilden. De voorgevel heeft een entree met dubbele keperboogdeur met hardstenen drempel en poeren in een keperboogportiek, alsmede een vlaggestok in een betonnen houder. De linker gevelpartij en hoek zijn vernieuwd en opgetrokken uit nieuwe baksteen met handhaving van de oorspronkelijke gevelopbouw.
Waardering
De toren is vooral belangrijk als zeer herkenbaar 'landmark', is gaaf van samenstelling en van architectuurhistorische waarde vanwege de karakteristieke vormgeving, representatief voor de architectonische kwaliteit van de objecten van de Waterleiding Maatschappij Overijssel. Voor de geschiedenis van de bouwtechniek is deze watertoren van betekenis als vroeg voorbeeld van de toepassing van een glijbekisting.
Tags: gebouwen, woonhuizen,watertoren,nutsbedrijf,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Boerderij Oud Schuilenburg. Boerderij met bakstenen stenen puntgevel met vlechtingen en schoorsteen in de top. Bedrijfsgedeelte met sterk omhooggebracht dak boven de zijbaander Kadoelen 25, Sint Jansklooster
-
Monnikenmolen Molenstraat 1, Sint Jansklooster
-
Den Oldenhof, toegangshek Oppen Swolle 7, Vollenhove
-
Den Oldenhof Oppen Swolle 7, Vollenhove
-
Den Oldenhof, schuur Oppen Swolle 7, Vollenhove
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Sint Jansklooster (Overijssel)