Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Hallenhuisboerderij met langsdeel in Zuidwolde

Steenbergen 1
7921 BV, Zuidwolde (Gemeente De Wolden)
Drenthe
Bouwjaar: ca. 1860 1860 ca. 1860
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507306
Type: Boerderij

Omschrijving van Hallenhuisboerderij met langsdeel

Inleiding

Boerderij van het hallehuistype met langdeel. De boerderij is rond 1860 in ambachtelijk-traditionele stijl gebouwd ter plaatse van een oudere boerderij. In de boerderij bevindt zich een tweede woonhuis waardoor de zuidgevel is aangepast; de langdeel is nog aanwezig. Het erf is gedeeltelijk voorzien van keibestrating; in de door een haag omgeven voortuin staan twee monumentale eikebomen.

Omschrijving

Boerderij opgetrokken in baksteen deels op een gepleisterde plint onder een afgewolfd zadeldak, aan de voorzijde met windveren, aan de achterzijde met uilebord, makelaar en vlechting langs de dakrand. Het voorhuis is gedekt met pannen (sneldekkers), het achterdeel met riet. Op de nok twee schoorstenen.

Deels onderkelderd voorhuis met gepleisterde plint en zesruits schuifvensters onder strek. De voorgevel is symmetrisch ingedeeld met vier vensters en een centraal geplaatste houten deur onder tweeruits bovenlicht; op de verdieping twee vierruitsvensters. Zijgevels met staafankers; zuidelijke zijgevel van het voorhuis met drie vensters en een deur onder tweeruits bovenlicht. In de noordgevel vier dito vensters en een kelderraam.

De zuidelijke zijgevel wordt na de krimp met baksteenvlechting en deur, ritmisch geleed door getoogde vierruits stalvensters en mestdeuren (nu glaspuien). In de krimp van de noordgevel een klein tweeruits venster. Het bredere (bedrijfs)gedeelte met een houten opgeklampte deur, vierruitsvenster met luik en voorts een ritmische geleding door mestdeuren en stalvensters als in de zuidgevel.

De achtergevel met baanderdeuren onder korfboog met gepleisterde aanzet- en sluitstenen. Ter weerszijden daarvan een vierruits stalvenster onder segmentboog en een staldeur onder korfboog met gepleisterde aanzet- en sluitsteen.

INTERIEUR

Oorspronkelijke indeling voorhuis, woongedeelte met tegelwanden, bedstedenwanden en opkamer; langdeel met oorspronkelijke gebintconstructie.

Waardering

De boerderij is van cultuur-, architectuurhistorisch en stedebouwkundig belang als hoofdonderdeel van het complex, vanwege de typlogie, de karakteristieke vormgeving en markante situering.

Tags: agrarische gebouwen,boerderij,boerderij,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Hallenhuisboerderij met langsdeel
location_on Monumenten Kaart rond Zuidwolde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!