Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Betonviaduct bij de Baanweg in Schin Op Geul

Vinkenbergstraat 24
6305 PJ, Schin Op Geul (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: ca. 1914 1914 ca. 1914
Architect: ir. Ch. H. J. Driessen
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507275

Omschrijving van Betonviaduct bij de Baanweg

Inleiding

In Functionalisme omstreeks 1914 naar een ontwerp van architect ir. Ch. H. J. Driessen gebouwd BETONVIADUCT. Het betonviaduct vormt een van de kunstwerken over de spoorlijn Heerlen-Schin op Geul in het zuid-oostelijk deel van Limburg. Het betonviaduct is in de onmiddellijke nabijheid van het stationsgebouw van Schin op Geul gesitueerd.

Omschrijving

Het betonviaduct in Schin op Geul is van het type "boogbrug met hooggelegen rijdek". Het bezit een overspanning met een lengte van ongeveer 38 meter en een rijdekbreedte van ongeveer 4,20 meter. Deze overspanning heeft de vorm van een staande korfboog met hierop een betonnen rijvloer. Het betonviaduct bezit enkel een midden-overspanning. De midden-overspanning wordt ondersteund door twee massieve betonfunderingen die hoger in het talud van de ingraving zijn aangebracht.

Waardering

Het betonviaduct bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling, en op grond van de innovatieve waarde: een overspanning, met zgn. staande korfboog, die bij dit viaduct werd toegepast betreft een techniek die vrijwel zeker nooit eerder of later in Nederland is voorgekomen. Architectuurhistorische waarden ontleent het betonviaduct aan het bijzonder belang van het object voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek, als voorbeeld van het oeuvre van architect ir. Ch. H. J. Driessen en wegens het gebruik van beton als bouwmateriaal. Ensemblewaarden bezit de spoorbrug als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Valkenburg-Voerendaal-Heerlen in het glooiende landschap van oostelijk Zuid-Limburg met diverse stationsgebouwen en kunstwerken en als geheel van bijzondere cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het betonviaduct is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek. Het betonviaduct is tenslotte van belang wegens de architectonische gaafheid van het object en in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving, en de architectuurhistorische m.n. betonhistorisch, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: weg- en waterwerken,spoorbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Betonviaduct bij de Baanweg
location_on Monumenten Kaart rond Schin Op Geul

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!