Station Schin op Geul in Schin Op Geul
Omschrijving van Station Schin op Geul
Inleiding
In een traditionele bouwstijl in 1913 gebouwd STATIONSGEBOUW. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect G.W. van Heukelom. Het betreft een van de stations die tussen 1912 en 1914 werden gebouwd langs de spoorlijn Heerlen-Schin op Geul. Het station is gesitueerd op een Y-splitsing van spoorlijnen.
Omschrijving
Het stationsgebouw heeft een in lengterichting geplaatste veelhoekige plattegrond, telt een deels twee bouwlagen en wordt afgedekt met gewelfde daken met breed dakoverstek. Dakoverstek rustend op houten consoles. Smeedijzeren nokpionnen. De daken zijn gedekt met leien in maasdekking. Twee hoogoplopende schoorstenen en een drietal dakkapellen met schilddakjes met leien en nokpionnen.
Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen, hardsteen en Kunradersteen. Rechthoekige houten deuren en vensters met rechthoekige en rondboogvormige bovenlichten met kleine roedeverdeling.
Stationsgebouw met asymmetrische gevelindeling. De hoofdmassa telt twee bouwlagen. Plint in Kunradersteen. In rechterdeel voorgevel in de eerste bouwlaag een erker met leien schilddak met hierboven een tegeltableau met hierin de naam Schin op Geul. Vensters met hardstenen lateien met uitzondering van bovenlicht deur in middendeel voorgevel: hier geboogde strek in baksteen met hardstenen aanzetstenen en sluitsteen. Aan linkerzijgevel uitbouw in een bouwlaag met plat dak met hierop een balkon met bakstenen balustrade tussen baksten kolommen. Aan de linkerzijgevek van deze uitbouw een kleine erkerachtige uitbouw in een bouwlaag met leien schilddak. Linkerdeel achtergevel vooruitspringend met in de eerste bouwlaag houten poort met een luifel op houten consoles. Luifel gedekt met leien. Boven deze luifel een tegeltableau met hierin de naam Schin op Geul. In rechterdeel achtergevel deuren met bovenlichten met rondboogvormige strek in baksteen met hardstenen aanzet- en sluitstenen. Van het INTERIEUR is van belang: in de vml. wachtkamer 1e klasse o.m. de authentieke houten zitbanken, houten lambrizering en houten balkenplafond op consoles, houten schoorsteenmantel met achterwand deels bekleedt met geglazuurde baksteen.
Waardering
Het stationsgebouw van Schin op Geul bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarden ontleent het stationsgebouw aan de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik, en de ornamentiek. Ensemblewaarde bezit het stationsgebouw als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Heerlen-Schin op Geul in het glooiende landschap van Zuid-Limburg met diverse stationsgebouwen en kunstwerken en als geheel van bijzondere cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het stationsgebouw is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek en van belang voor het aanzien van de kern Schin op Geul. Het stationsgebouw is tenslotte van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, wegens het belang van het object in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving, en de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.
Tags: gebouwen, woonhuizen,spoorwegstation,transport,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Pastorie; bakstenen huis met verdieping en zadeldak; segmentboogingang en vensters in Naamse steen Kerkewegje 2, Schin Op Geul
- R.K. kerk "Mauritius" Kerkplein 2, Schin Op Geul
- Hoeve van mergel en vakwerk Kerkewegje 1, Schin Op Geul
- Keermuur met bakstenen trap en vier hekpijlers alsook het hekwerk met -pijlers nabij de R.K. kerk gewijd aan de Heilige Mauritius Tolhuisstraat 2, Schin Op Geul
- Bakstenen huis met segmentboogvensters in Naamse steen Kerkplein 13, Schin Op Geul
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Schin Op Geul (Limburg)