Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalig protestants kerkje in Valkenburg

star star star star (1)
Plenkertstraat 45
6301 GL, Valkenburg (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: 1891
Architect: ontwerp toegeschreven aan Pierre Cuypers
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507267
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Voormalig protestants kerkje

Inleiding

Met elementen van Eclecticisme in 1891 gebouwd PROTESTANTS KERKJE. Het ontwerp wordt toegeschreven aan architect Dr. P.J.H. Cuypers.

Het kerkje is vrijstaand gesitueerd aan de Plenkertsstraat aan de rand van de bebouwing van Valkenburg aan de Geul bij de berghelling.

Het interieur is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

Het kerkje heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een schilddak met leien in Maasdekking. De in de frontgevel geplaatste toren heeft een spits dak met leien in Maasdekking en bekroond met een weerhaan.

Vrijstaand eenbeukig kerkje met koor. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en mergel. Rondboogvormige vensters met mergel tracering en rozetten. Galmgaten van de toren met rondboogvormige houten Louvreluiken.

Frontgevel met rechthoekige houten deur. Geaccentueerde ingangspartij uitlopend in toren.

Decoraties en raampartijen in mergel. Steunberen. Koorgedeelte met lager zadeldak.

Bijzonderheden: rechtsachter het kerkje bevindt zich een transformatorhuisje in een aan het kerkje aangepaste stijl met o.a. een zadeldak met leien; rechthoekige houten luiken met decoratief houtsnijwerk en decoratief metselwerk in de topgevel frontgevel.

In de mergelwand aan de achterzijde van het kerkje bevindt zich de grafkelder van de familie Loisel: de toegang wordt geflankeerd door twee pilasters in mergel en bekroond met een fronton en een siervaas eveneens in mergel.

Waardering:

Het protestants kerkje is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het kerkje bezit architectuurhistorische waarde wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; wegens de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontleent het kerkje aan de situering en daarmee van betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Het kerkje is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalig protestants kerkje
location_on Monumenten Kaart rond Valkenburg

Recensies (1)
    Voormalig protestants kerkje Voormalig protestants kerkje
    Plenkertstraat 45, Valkenburg, Limburg, NL
  • star star star star
    3
    Helaas ziet het kerkje er na de brand van 18 September 2018 niet meer uit.
In de buurt