Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Jozefkerk van Broekhem in Valkenburg

Koningswinkelstraat 1
6301 WH, Valkenburg (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: 1930
Architect: Alphons Boosten
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507259
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Jozefkerk van Broekhem

Inleiding

In een traditionele bouwstijl met Neo-Romaanse elementen in 1931 naar een ontwerp van architect Alfons Boosten uit Maastricht in opdracht van de Sint Josef parochie gebouwde KATHOLIEKE KERK.

De kerk is halfvrijstaand gesitueerd op de hoek van de Koningswinkelstraat en Broekhem.

Omschrijving:

Het kerkgebouw heeft een in de lengterichting geplaatste kruisvormige plattegrond en wordt afgedekt met zadeldaken met leien. De toren heeft een naaldspits gedekt met leien.

Kerkgebouw opgetrokken in een sobere bouwstijl. Het gebouw bestaat uit twee haaks op elkaar staande vleugels met een in de oksel geplaatste toren. Rondboogvormige glas-in-lood vensters en houten deuren. Kleine rechthoekige glas-in-lood venstertjes. Het koorgedeelte is afgerond en heeft rondom een lage uitbouw met plat dak. Diverse steunbeerachtige geveldelen. De massieve toren heeft een ingesnoerd dak.

De entree bevindt zich in een portaal met zadeldak gedekt met leien. In de linkerkruisarm een rondboogvormige houten deur. Hierboven drie hoge glas-in-lood vensters.

Van het INTERIEUR is onder meer van belang: glas-in-lood vensters van Henri Jonas, Charles Eyck en Henri Schoonbrood; plafondschilderingen van Eugène Laudy (zijn eerste schilderingen) ; houten beelden van Jean Weerts en Charles Vos.

Authentieke tegelvloeren, banken en biechtstoelen.

Waardering:

De H. Josefkerk van Broekhem is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling. Het kerkgebouw bezit architectuurhistorische waarden wegens het bijzondere belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; voor het oeuvre van architect Alfons Boosten ; de esthetische kwaliteiten van het ontwerp en het gebruik van mergel als bouwmateriaal. Het kerkgebouw is van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het ex- en interieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Jozefkerk van Broekhem
location_on Monumenten Kaart rond Valkenburg

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt