Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dienstwoning en koetshuis kasteel Geulzicht in Berg En Terblijt

Vogelzangweg 1
6325 PN, Berg En Terblijt (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: 1918-1919
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507246

Omschrijving van Dienstwoning en koetshuis kasteel Geulzicht

Inleiding

In een traditionalistische stijl met elementen van Eclecticisme naar een ontwerp van architect Henri Reek uit Maastricht in 1918 resp. 1919 in opdracht van dhr. P.G. Zuyderhoudt gebouwde DIENSTWONING en KOETSHUIS. Dienstwoning en koetshuis zijn in de onmiddellijke nabijheid van kasteel Geulzicht gesitueerd tegen de helling van de Geulhemmerberg.

Dienstwoning en koetshuis zijn haaks ten opzichte van elkaar gebouwd.

De bijbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving:

Dienstwoning en koetshuis hebben een resp. in lengterichting en dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, tellen een bouwlaag en zijn beiden gedekt met een zadeldak met tuiles du Nord. In de frontgevel twee trapgevelachtige dakkapellen.

Symmetrische indeling frontgevel. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel, natuursteen en hardsteen. Plint in natuursteen, optrek in mergel. Dorpelstenen in hardsteen. Rechthoekige houten vensters met bovenlichten, rechthoekige houten deuren deels met rondboogvormige bovenlichten. In middendeel frontgevel deuren in rondboogvormige omlijsting met decoratieve sluitstenen. Zijgevels uitlopend in trapgevels.

Indeling interieur ingrijpend gewijzigd en niet beschermenswaard.

Aan de straatzijde enkele kolommen in mergel met hiertussen een smeedijzeren hekwerk.

Waardering:

De voormalige dienstwoning en het koetshuis van kasteel Geulzicht zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Dienstwoning en koetshuis bezitten architectuurhistorische waarde vanwege het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, wegens de toepassing van mergel als bouwmateriaal en de ornamentiek.

Ensemblewaarde ontlenen dienstwoning en koetshuis aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van kasteel Geulzicht. De beide objecten zijn daarmee van bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Valkenburg aan de Geul. Dienstwoning en koetshuis zijn tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dienstwoning en koetshuis kasteel Geulz…
location_on Monumenten Kaart rond Berg En Terblijt

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!