Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Pastorie in Berg En Terblijt

Rijksweg 73
6325 AB, Berg En Terblijt (Gemeente Valkenburg Aan De Geul)
Limburg
Bouwjaar: 1933
Publicatie: 19970529
Rijksmonument ID: 507243
Type: Kerk

Omschrijving van Pastorie

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1933 naar een ontwerp van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger gebouwde PASTORIE. De pastorie is via de sacristie verbonden met de kerk. In dit verbindingsgedeelte bevindt zich de dagkapel met hierboven een parochiezaal.

Omschrijving:

De pastorie heeft een in lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met een tentdak met leien in Maasdekking. Het toegepaste bouwmateriaal is mergel en Kunradersteen. Symmetrische indeling frontgevel. Vierkant gebouw. Plint in Kunradersteen. Optrek in mergel. Rechthoekige houten vensters en deur. Enkele glas-in-lood bovenlichten. Indeling INTERIEUR redelijk intact, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering:

De pastorie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De pastorie bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor het oeuvre van de architecten F.P.J. Peutz en W. Sprenger en de toepassing van mergel als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent de pastorie aan de situering in de onmiddellijke nabijheid van- en verbonden met de Sint Monulphus en Gondulphuskerk van Berg en Terblijt, en daarmee van belang voor het aanzien van deze plaats. De pastorie is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,pastorie(f),kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Pastorie
location_on Monumenten Kaart rond Berg En Terblijt

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt