Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Voormalig gemeentehuis in Geulle

Kerkplein 5
6243 NC, Geulle (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1865
Publicatie: 19970312
Rijksmonument ID: 507226
Type: Gebouw

Omschrijving van Voormalig gemeentehuis

Inleiding

Met elementen van het Eclecticisme in 1865 gebouwd halfvrijstaand voormalig GEMEENTEHUIS van Geulle. Het gemeentehuis werd in 1865 gebouwd in opdracht van het gemeentebestuur van de voormalige gemeente Geulle onder voorzitterschap van burgemeester H.J. Vijgen.

De aanbouwen aan de achtergevel zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het voormalig gemeentehuis van Geulle heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door een zadeldak met pannen. Het dak is voorzien van enkele dakkapellen van recentere datum. Het pand is opgetrokken in baksteen voorzien van pleisterwerk. De frontgevel is een zeven assen brede symmetrische bakstenen lijstgevel met een middenrisaliet met een flauwe topgevel waarin een oculusvenster. In de eerste bouwlaag segmentboogvormige houten vensters en in de tweede bouwlaag rondboogvormige houten vensters. De segmentboogvensters op de begane grond hebben gepleisterde profiellijsten. De bovenlichten van de vensters in de tweede bouwlaag zijn voorzien van geprofileerde gepleisterde lijsten. Het kalf wordt geaccentueerd door een gepleisterde waterlijst. Op de hoeken van de gevel zijn pilasters aangebracht en onder de goot een boogfries. Interieur gewijzigd, overigens niet beschermenswaardig.

Waardering

Het voormalig gemeentehuis van Geulle is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke ontwikkeling. Het pand bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de bijzondere ornamentiek. Het object bezit ensemblewaarde vanwege zijn situering aan het Kerkplein, naast de Rooms Katholieke kerk die reeds rijksbeschermd is, in de oude kern van het dorp Geulle. Het voormalige gemeentehuis is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Tags: openbare gebouwen,gemeentehuis,bestuursgebouw en onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Voormalig gemeentehuis
location_on Monumenten Kaart rond Geulle

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!