Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint Joseph Kapel in Meerssen

Bunderstraat 156
6231 EM, Meerssen (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1930
Publicatie: 19970312
Rijksmonument ID: 507224
Type: Kerk

Omschrijving van Sint Joseph Kapel

Inleiding

BIDKAPEL opgericht ter ere van de Heilige Joseph en gebouwd omstreeks 1930 naar ontwerp van August Hoen uit Meerssen in een naar de Neo-Gotiek verwijzende vormentaal.

De kapel is markant gesitueerd op een driehoekig terrein op de kruising van de Bunderstraat, de Hoogveldstraat en de St. Josephstraat in de onmiddellijke nabijheid van een kleine woninggroep uit 1920.

Omschrijving

Verdiepingsloze bidkapel op rechthoekige plattegrond, geheel opgetrokken uit mergelsteen en gedekt door een op trompen rustend tongewelf onder met leien belegd zadeldak. Het spitsboogvormige portaal met archivolten wordt geflankeerd door twee overhoeks geplaatste bewerkte steunberen met pinakels; wimberg met vierpas en twee visblazen; drie treden tellende mergelstenen stoep.

In het INTERIEUR van belang een mergelstenen altaartafel met opschrift H. Joseph B.V.O.

Waardering

Deze bidkapel ter ere van de H. Sint Joseph is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling; van streekgebonden architectuurhistorische waarde wegens de plaats die het gebouw inneemt binnen het oeuvre van August Hoen alsook wegens het streekgebonden materiaalgebruik; van stedebouwkundig belang wegens de bijzondere situering op een snijpunt van wegen. Voorts is sprake van een hoge mate van gaafheid van exterieur en interieur als ook van regionale zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,bidkapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint Joseph Kapel
location_on Monumenten Kaart rond Meerssen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt