Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Brug Bunde in Bunde

Meerstraat 54
6241 ND, Bunde (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1934
Publicatie: 19970312
Rijksmonument ID: 507221

Omschrijving van Brug Bunde

Inleiding

Omstreeks 1934 in opdracht van Rijkswaterstaat gebouwde BOOGBRUG over het Julianakanaal tussen de kernen Geulle en Bunde.

Omstreeks 1934 werden in totaal vier van dit type boogbruggen over het Julianakanaal gebouwd. Deze bevinden zich in de gemeenten: Meerssen, Maastricht en Susteren.

Omschrijving

Geklonken stalen boogbrug. Twee paraboolvormige liggers met rechte beëindiging en met vakwerk en verticalen en uitsluitend vallende diagonalen. Boog eveneens met vakwerk. Stalen leuningen. Betonnen dek. Rustend op twee kolommen in gewapend beton.

Waardering

Deze stalen boogbrug is van cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een technische ontwikkeling en vanwege de innovatieve waarde. Van architectuurhistorisch belang vanwege de waarde voor de geschiedenis van de bouwtechniek en het bijzondere materiaalgebruik. De boogbrug bezit ensemblewaarde op grond van zijn situering over het Julianakanaal in de verbindingsweg tussen de kernen Geulle en Bunde. Van algemeen belang vanwege de gave staat en de zeldzaamheid.

Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Brug Bunde
location_on Monumenten Kaart rond Bunde

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt