Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Old Vicarage in Meerssen

Gansbaan 9
6231 LM, Meerssen (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1850
Publicatie: 19970312
Rijksmonument ID: 507219
Type: Woonhuis

Omschrijving van Old Vicarage

Inleiding

Met elementen van het Eclecticisme rond 1850 gebouwd vrijstaand DOMINEESWOONHUIS genaamd "Old Vicarage". Het pand ligt in een licht hellend terrein.

Het gebouw is gesitueerd in de onmiddellijke nabijheid van de Hervormde kerk, een zogenaamde Leopoldskerk, die reeds rijksbescherming geniet.

Tegen de linkerzijgevel is een lage praktijkruimte aangebouwd welke is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Het woonhuis heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt door een zadeldak met gesmoorde muldenpannen. Het voormalige domineeswoonhuis heeft een gepleisterde en witgeschilderde frontgevel die bestaat uit vijf onregelmatige vensterassen. In de pleister zijn schijnblokken aangebracht: de plint heeft een afsluitende lijst. De vensters hebben in pleister uitgevoerde geprofileerde lijsten. In de eerste bouwlaag hebben de vensters segmentboogvormige bovenlichten en hardstenen dorpelstenen, in de tweede bouwlaag hebben de vensters rechthoekige bovenlichten en eveneens hardstenen dorpelstenen. De rechthoekige rijk geprofileerde houten deur heeft een hardstenen omlijsting. De ingangspartij wordt benadrukt door een open portiek op houten zuilen. Dit betreft een latere toevoeging. Op het liggend ojief van het afdak is de naam van het pand aangebracht. De linkerzijgevel is gepleisterd en gesaust, de rechterzijgevel niet. De sobere achtergevel bevat zeven regelmatige vensterassen. Twee vensters op de begane grond zijn hier gewijzigd.

Waardering

Dit voormalige domineeswoonhuis is cultuurhistorisch van bovenregionaal belang als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, en vanwege de relatie met de naastgelegen Hervormde kerk. Het pand bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde vanwege de esthetische kwaliteit van het ontwerp en de toegepaste ornamentiek. Ensemblewaarde ontleent dit woonhuis aan zijn fraaie situering. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,ambtswoning,dienstwoning,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Old Vicarage
location_on Monumenten Kaart rond Meerssen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt