Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vredeskapel in Meerssen

Markt 25
6231 LR, Meerssen (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1941
Publicatie: 19970312
Rijksmonument ID: 507215
Type: Kerk

Omschrijving van Vredeskapel

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1941 naar een ontwerp van architect Joseph Cuypers gebouwde VREDESKAPEL, temidden van een viertal beelden van kunstenaar Charles Eyck. De kapel is gesitueerd in de onmiddellijke nabijheid van het klooster van de Congregatie van de Kleine Zusters van de Heilige Josef en tegenover de rijksbeschermde basiliek van Meerssen. Met de bouw van deze kapel werd een belofte ingelost dat indien tijdens de mobilisatie voor de 2e wereldoorlog in Meerssen geen slachtoffers zouden vallen, een kapel ter ere van Maria gebouwd zou worden.

Omschrijving

De Vredeskapel heeft een zeshoekige plattegrond, telt een bouwlaag en heeft een tentdak met shingles. De kapel is gebouwd in mergel en natuursteen. Bidkapel ter ere van de H. Maria. Plint en entree-omlijsting zijn uitgevoerd in een afwijkende soort natuursteen, evenals de sokkels van de vier beelden van Charles Eyck aan weerszijden van de kapel. Spitsboogvormige entree, afgesloten door een smeedijzeren hek. Ronde glas-in-lood vensters beschermd door smeedijzeren hekken. Boven de entree zijn een palmtak en een staf afgebeeld met de tekst "Koningin des vredes". Aan de linker- en rechterzijgevel van de kapel uitbouwen in de vorm van een muur. Muurgedeelte rechterzijde met rondboogvormig poortje met smeedijzeren hek. Deze muurgedeelten eveneens in natuursteen. Onder de kapel een opslagruimte met toegang aan de achterzijde in de kloostertuin.

Waardering

De Vredeskapel ter ere van de H. Maria is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke en een typologische ontwikkeling. De kapel bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Joseph Cuypers, en beeldhouwer Charles Eyck, en vanwege het bijzondere materiaalgebruik. Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de situering aan de rand van het park van de voormalige proosdij in de onmiddellijke nabijheid van het klooster en de monumentale basiliek. De kapel is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,bidkapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vredeskapel
location_on Monumenten Kaart rond Meerssen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt