Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Kapelanie H. Hart kerk in Meerssen

Kerkweg 58
6231 BS, Meerssen (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1927
Publicatie: 19970312
Rijksmonument ID: 507211
Type: Kerk

Omschrijving van Kapelanie H. Hart kerk

Inleiding

In zakelijk expressionistische trant in 1927 naar een ontwerp van architect Jos Wielders uit Sittard gebouwde vrijstaande KAPELANIE.

Enkele bijbouwtjes aan de achterzijde van de voormalige kapelanie zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De kapelanie heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt twee bouwlagen en heeft een asymmetrisch zadeldak, waarvan het voorste dakschild is doorgetrokken tot aan de eerste bouwlaag. Het dak is gedekt met tuiles du Nord pannen. Het pand is opgetrokken in gele en rode baksteen. Via een muur aan de rechterzijgevel is het pand verbonden met de parochiekerk waarmee het architectonisch een geheel vormt. De vensters zijn betrekkelijk klein en hebben zwaar raamhout. De ramen hebben roedeverdeling. In de achtergevel een venster in gekleurd glas. Boven de deur is een houten luifel.

Waardering

Deze voormalige kapelanie is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarde als voorbeeld van het oeuvre van architect Jos Wielders en vanwege de kwaliteit van het ontwerp. De voormalige kapelanie bezit ensemblewaarde op grond van zijn situering in de nabijheid van de parochiekerk en daarmee architectonisch een geheel vormend. Het pand is tenslotte van algemeen belang op grond van zijn architectonische gaafheid van het exterieur en de bovenregionale zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,kapelanie,kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Kapelanie H. Hart kerk
location_on Monumenten Kaart rond Meerssen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!