Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Familiegraf Fam. Brouwers in Meerssen

Pastoor Nicolaas Creftenstraat 4
6231 HH, Meerssen (Gemeente Meerssen)
Limburg
Bouwjaar: 1900
Publicatie: 19970312
Rijksmonument ID: 507208

Omschrijving van Familiegraf Fam. Brouwers

Inleiding

GRAFKAPEL in Neoclassicistische trant, gebouwd omstreeks 1900 door "E. Salu sculpt. Bruxelles" in opdracht van de met de Maastrichtse familie Regout nauw verwante uit Meerssen afkomstige familie Brouwers. De kapel ligt op de eertijds buiten de bebouwde kom gelegen rond 1880 in gebruik genomen Rooms Katholieke begraafplaats van Meerssen. De eerste bijzetting in de kapel dateert van 1898.

Omschrijving:

Haaks op het pad gelegen grafkapel op rechthoekige plattegrond, opgetrokken uit hardsteen en gedekt door een flauw hellend zadeldak van hardstenen platen; plaatijzeren toegangsdeur met glasraam en siersmeedwerk.

De grafkapel is ontworpen als prostylos, bestaande uit een rechthoekige cella op basement met florale motieven; aan de voorzijde twee zuilen met composiet kapitelen die rusten op een doorlopende plint; latei met opschrift "Familie Paul Brouwers" en door een kruis bekroond driehoekig fronton met hoekacroteria, bloemenkrans en bloemtakken.

In de achter- en zijgevels een respectievelijk twee rondboogvensters met kapiteeltjes en tandversiering en glas-in-lood ramen met eveneens florale motieven. In het INTERIEUR zijn onder meer van belang een marmeren altaar en, tegen de wanden, marmeren memorieplaten ter herinnering aan de bijzettingen.

Waardering De grafkapel van de familie Brouwers is cultuurhistorisch van belang als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling; zij bezit architectuurhistorische waarde wegens haar belang voor de regionale geschiedenis van de architectuur, wegens de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp en vanwege de bijzondere samenhang tussen ex- en interieur. Ensemblewaarde ontleent deze grafkapel aan haar markante situering aan de zuidzijde van de begraafplaats van Meerssen waarmee het gebouw van betekenis is voor het aanzien van dit gedeelte van Meerssen. De kapel is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van ex- en interieur en de zeldzaamheid.

Tags: losse objecten, ed.,grafkapel(h),begraafplaats en -onderdl,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Familiegraf Fam. Brouwers
location_on Monumenten Kaart rond Meerssen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt