Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Station Klimmen-Ransdaal in Klimmen

Mareheiweg 2
6343 EK, Klimmen (Gemeente Voerendaal)
Limburg
Bouwjaar: 1913
Publicatie: 19981111
Rijksmonument ID: 507162
Type: Gebouw
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Station Klimmen-Ransdaal

Inleiding

In een traditionele bouwstijl in 1913 naar een ontwerp van architect G.W. van Heukelom gebouwd STATIONSGEBOUW. Het betreft een van de stations die tussen 1912 en 1914 werden gebouwd langs de spoorlijn Heerlen-Schin op Geul.

Omschrijving

Het stationsgebouw heeft een in de lengterichting geplaatste veelhoekige plattegrond, telt een deels twee bouwlagen en wordt afgedekt met zadel- schild- en wolfsdaken. De daken worden gedekt met Tuiles du Nord. Aanzienlijke overstekken rustend op houten consoles. Hoogoplopende geornamenteerde en wit gepleisterde schoorstenen. Een der schoorstenen is verankerd. Diverse dakkapellen. Het toegepaste bouwmateriaal is natuursteen, baksteen en hout. De baksteen is deels voorzien van pleisterwerk.

Rechthoekige houten vensters en deuren voorzien van meerruitsroedeverdeling in de bovenlichten.

Stationsgebouw met asymmetrische frontgevelindeling. De hoofdmassa kenmerkt zich door twee bouwlagen onder een schilddak. Geprofileerde natuurstenen plint met granieten lijst. Rode bakstenen eerste bouwlaag met granieten lateien. Wit gepleisterde tweede bouwlaag met granieten vensterlateien en bakstenen vensterstrek.

Linkerdeel frontgevel uitlopend in een topgevel met hierin houten vakwerk op granieten consoles. Middendeel frontgevel eveneens uitlopend in een topgevel met hierin houten vakwerk op granieten consoles.

Vrijwel blinde linkerzijgevel met slechts een rechthoekig venster. Uitbouw aan de rechterzijgevel met een driehoekige dakkapel.

Middendeel achtergevel vooruitspringend en uitlopend in een topgevel met hierin houten vakwerk op granieten consoles. Aan dit vooruitspringend geveldeel een uitbouw van een erker in een bouwlaag met hierop een balkon met smeedijzeren hekwerk tussen bakstenen kolommen.

Indeling INTERIEUR vrijwel intact, hiervan zijn de twee wachtkamers en de loketruimte beschermenswaardig. In de wachtkamer 2 de klasse een vloer met witte en rode plavuizen; met houten lambrizering; houten haardomlijsting rustend op twee kolommen in zwart geglazuurde baksteen; balkenplafond deels rustend op houten consoles. In de wachtkamer 1 ste klasse eveneens een vloer met witte en rode plavuizen; wanden in geel geglazuurde baksteen; houten haardomlijsting op kolommen in zwart geglazuurde baksteen; plafond met houten tongewelf.

Waardering

Het stationsgebouw van Klimmen-Ransdaal bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. Architectuurhistorische waarden ontleent het stationsgebouw aan het bijzondere belang van het gebouw voor het oeuvre van architect G.W. van Heukelom, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen het exterieur en delen van het interieur.

Ensemblewaarde bezit het stationsgebouw als essentieel onderdeel van het spoorlijntraject Heerlen-Schin op Geul in het glooiende landschap van Zuid-Limburg met diverse stationsgebouwen en kunstwerken en als geheel van bijzondere cultuurhistorische en architectuurhistorische waarde. Het stationsgebouw is tevens van bijzondere betekenis wegens de situering en daarmee verbonden met de ontwikkeling van de streek en van belang voor het aanzien van de kern Ransdaal. Het stationsgebouw is tenslotte van belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, wegens het belang van het object in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving, en de architectuurhistorische, typologische en functionele zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,stationsgebouw,transport,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Station Klimmen-Ransdaal
location_on Monumenten Kaart rond Klimmen

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt