Pompgebouw in Voerendaal
Omschrijving van Pompgebouw
Inleiding
In een traditionele bouwtrant in 1922 naar een ontwerp van de afdeling Openbare Werken van de gemeente Heerlen gebouwd POMPGEBOUW. Op het terrein waar de in totaal drie pompgebouwen zijn gesitueerd bevinden zich tevens het waterstation en de dienstwoning van de machinist.
Dit pompgebouw bevindt zich rechts van dienstwoning.
Omschrijving
Het pompgebouw heeft een rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een plat houten dak met breed overstek. Het toegepaste bouwmateriaal is beton en Kunradersteen. Gecementeerde plint Optrek in Kunradersteen. Vensters met hardstenen dorpelsteen. Rechthoekige zinken vensters met zestiensruits roedeverdeling. Rechthoekige deur.
Waardering
Het pompgebouw is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Het gebouw is van architectuurhistorische waarde wegens de toepassing van Kunradersteen als bouwmateriaal. Ensemblewaarde ontleent het gebouw aan de situering in een geaccidenteerd terrein in het buitengebied van de gemeente Voerendaal. Het pompgebouw is tenslotte van algemeen belang wegens de architectonische gaafheid van het exterieur; in relatie met de visuele gaafheid van de landschappelijke omgeving en wegens de typologische en functionele zeldzaamheid.
Tags: gebouwen, woonhuizen,pompgebouw(m05),nutsbedrijf,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Dienstwoning voor de machinist van het waterstation Terveurt 1, Voerendaal
- Pompgebouw Terveurt 1, Voerendaal
- Waterstation Terveurt 1, Voerendaal
- Pompgebouw Terveurt 1, Voerendaal
- Hoeve Cardenbeek, grotendeels van baksteen, om een gesloten binnenplaats: schuur uit 1827 echter van mergel. Aan de achterzijde twee puntgevels en een poort. Interieur Kaardenbekerweg 30, Klimmen
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Voerendaal (Limburg)