Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Heiligenberg: tuinmanswoning in Leusden

Heiligenbergerweg 5
3833 AC, Leusden (Gemeente Leusden)
Utrecht
Bouwjaar: 1807-1827
Publicatie: 19980217
Rijksmonument ID: 507026

Omschrijving van Heiligenberg: tuinmanswoning

TUINMANSWONING.

De wit geschilderde en bepleisterde tuinmanswoning is tussen 1807 en 1827 ( bij de aanleg van de landschapspark) in cottage-stijl gebouwd. Het staat in een hoek van de moestuin, daar waar de Heiligenbergerbeek en de Grift samenkomen.

Het huis heeft een rechthoekig grondslag met een vijfzijdige uitbouw aan de zw-zijde. Het wordt overkapt door een afgeplat rieten schilddak met overstek, waarbij de genoemde uitbouw voorzien is van een open, houten klokketoren. De tuinmanswoning heeft een zwart geschilderde voeting en wordt omgeven door een strook bestrating ter hoogte van de uitbouw en bij de ingangszijde.

De ingangszijde (zo-kant) heeft centraal een dubbele deur met paneelvakken en een 3 ruitsbovenlicht. Aan weerszijden van de deur twee 6 ruitsschuifvensters. Ook aan de achterzijde van het huis bevinden zich twee 6 ruitsschuifvensters, met ertussen een lage, uitgebouwde entree.

Aan de nw-zijde op souterrainniveau twee 3 ruitsvensters onder tot vensterhoogte opget rokken vensternissen. De zw-zijde heeft aan weerszijden van de uitbouw een 6 ruitsschuifvensters. Centraal in de uitbouw zit een deur met paneelvakken en een 2 ruitsbovenlicht. Aan weerszijden van deze deur een 6 ruitsschuifvenster met persiennes.

Op de verdieping is boven de deur van de uitbouw een halfrond in het dakschild opgenomen dakkapel aangebracht, met door 2 boogvormig verlopen roeden in 3 ruiten geleed raam.

De tuinmanswoning is voorzien van een ornamentele, geschulpte daklijst.

Tags: gebouwen, woonhuizen,tuinmanswoning(l),bijgebouwen kastelen enz.,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Heiligenberg: tuinmanswoning
location_on Monumenten Kaart rond Leusden

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt