Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Dubbele kapelanie St.Lambertuskerk in Maastricht

Sint Odastraat 1
6217 KN, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1925-1926
Architect: Hubert van Groenendael
Publicatie: 19970211
Rijksmonument ID: 506893
Type: Kerk

Omschrijving van Dubbele kapelanie St.Lambertuskerk

Inleiding

Voormalige dubbele KAPELANIE van de St.Lambertusparochie, 1925-1926, in traditionele stijl. Gebouwd in opdracht van het R.K. Kerkbestuur van de St.Lambertusparochie, naar ontwerp van arch. J.H.H. van Groenendael. De kapelanie is gesitueerd aan de absiszijde van de St.Lambertuskerk en vormt, mede door het het gebruik van dezelfde streekeigen bouwmaterialen, een architectonische en functionele eenheid met het kerkgebouw. De aangebouwde garage met berging van pand nr. 1 is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Dubbele kapelanie met souterrain, twee bouwlagen en zolderverdieping op een in hoofdvorm rechthoekige plattegrond in lengterichting. Licht risalerende hoekvolumes, elk pand heeft een uitgebouwde erker met balkon aan de achtergevel. Het geheel wordt gedekt door een mansardedak met insteekkappen aan voor- en achterzijde, voorzien van leien in Maasdekking. Dakkapellen met negenruits roedeverdeling en klein houten fronton. Drie nokschoorstenen in Kunrader steen. Bakgoten op klossen.

Geprofileerde breukstenen plint met hardstenen lijst en souterrainopeningen met roosters. Optrek in Kunradersteen voorzien van speklagen en vensterstrekken in mergel. Lijst met bloktanddecoraties onder de vensters van de tweede bouwlaag in risalerende hoekgeveldelen. Kunstenen dorpels, lijsten en lateien.

Volledig symmetrische architectuur met ten opzichte van de middenas gespiegelde voor- en achtergevels. Drie vensterassen per woondeel. In de hoekrisalieten één vensteras met rechthoekige houten kruiskozijnen en een rechthoekig houten negenruits venster in de topgevels. In de oksel met het risaliet rechthoekige houten paneeldeuren met ovaal kijkglas en rooster in afgeronde portieken onder kunststenen luifellatei, glas-in-lood bovenlicht, traceringen en drukboog in mergel. Boven de entreepartij een ovaal trappenhuisvenster met glas-in-lood in een mergel lijst met sluitstenen. Tussen de entreepartijen een vensteras met in elke bouwlaag een rechthoekig houten kruiskozijn met glas-in-lood bovenlicht.

De achtergevels tellen per woondeel drie assen, in de middenas bevindt zich een uitgebouwde erker met balkon. Het erkerbalkon van pand nr.1 is voorzien van nieuwe zinken balustrade, nr.3 heeft nog de authentieke opengewerkte balkonbalustrade in gecementeerde mergel. Rechthoekige houten kruiskozijnen met glas-in-lood bovenlichten, rechthoekige houten achter- en balkondeuren 12-ruits glaspaneel en glas-in-lood bovenlichten. Bij pand nr.3 ontbreekt in de achtergevel één glas-in-lood bovenlicht.

Pand nr. 1 heeft een geheel blinde linker zijgevel. De rechter zijgevel van nr. 3 telt twee vensterassen, in elke laag voorzien van een rechthoekig houten kruiskozijn.

De interieurindeling van beide panden is vrijwel ongewijzigd en bevat onder meer schuifdeuren, al dan niet met glas-in-lood, marmeren haardlijsten, de orginele trappenhuizen, paneeldeuren in lijsten en glas-in-lood vensterbovenlichten. Souterrain met mergelmuren en gepleisterde bakstenen gewelven op stalen I-profielen.

Waardering

De dubbele kapelanie van de St.Lambertusparochie is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteit van het ontwerp van architect J.H.H. van Groenendael en het streekgebonden materiaalgebruik. De kapelanie vormt een essentieel onderdeel van de religieuze bebouwing rond de Lambertuskerk en is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling en van belang voor het aanzien van de wijk. De dubbele kapelanie is in hoge mate gaaf gebleven en van belang voor de visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. Bovendien beschikt de kapelanie vanwege de toegepaste bouwmaterialen over enige architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Tags: kerkelijke gebouwen,kapelanie,kerkelijke dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Dubbele kapelanie St.Lambertuskerk
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt