Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sluiswachterswoning Boschpoort in Maastricht

Bosscherweg 34a
6219 AC, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: ca. 1850 1850 ca. 1850
Publicatie: 19970211
Rijksmonument ID: 506875
Type: Woonhuis

Omschrijving van Sluiswachterswoning Boschpoort

Inleiding

Dubbele SLUISWACHTERSWONING in traditioneel-ambachtelijke stijl, ca. 1850. Gebouwd bij sluis 19 van de Zuid-Willemsvaart, tegen het talud van de Bosscherweg. De sluiswachterswoning vormt samen met de sluis, het jaagpad, de waterduiker en de naburige brugwachterswoning een onverbrekelijk functioneel geheel.

Omschrijving

Vrijstaande dubbele sluiswachterswoning met souterrain, twee bouwlagen en zolderverdieping op rechthoekige plattegrond, gebouwd tegen het talud van de Bosscherweg. Aan de Bosscherweg zijn slechts de tweede bouwlaag en de zolderverdieping zichtbaar. Het geheel wordt gedekt door een plat dak met bakgoten en dakschilden, waarop de leien in schubdekking zijn vervangen door bitumen. Overstekken op consoles. Zoldervenster op het voorste dakschild.

De symmetrisch ingedeelde voorgevel van nr. 34a aan de Bosscherweg met gecementeerde plint heeft een centraal geplaatste, rechthoekige, dubbele houten paneeldeur. Aan weerszijden recente, rechthoekige houten vensters met bovenlicht. Boven de deur een vlaggemasthouder.

Aan beide zijgevels een trap met balustrade, die toegang geeft tot het bordes van pand 34b. De linkerzijgevel telt twee vensterassen met rechthoekige houten vensters van recente datum. Tussen deze twee assen is het middelste zoldervenster gedicht en zijn er twee kleine rechthoekige houten vensters aangebracht. De rechterzijgevel telt een drietal vensterassen, waarin twee vensters van de middenas zijn dichtgemetseld. De achtergevel, waarin de entree van pand nr. 23b, telt drie vensterassen en is symmetrisch ingedeeld. De voordeur is geheel vernieuwd.

Het souterrain van pand 34b risaleert, heeft hardstenen hoeklijsten plus een hardstenen bordesafdekking, een originele smeedijzeren balustrade met rozetten en is aan weerszijden bereikbaar via een trap met hardstenen traptreden. De souterraingevel is symmetrisch en voorzien van een centraal geplaatste dubbele segmentboogvormige houten deur met origineel hang- en sluitwerk en vensterrooster. Hardstenen lijst met imitatievoegen in drukboog. Aan weerszijden twee rechthoekige dubbele houten souterraindeuren van recente datum onder een rollaag cq. latei.

De dubbele sluiswachterswoning is opgetrokken in veldbrandsteen, gemetseld in kruisverband, voorzien van gecementeerde plinten en heeft hardstenen dorpels en lateien waarin de bevestigingspunten van de verwijderde luiken nog te zien zijn.

De indeling van het INTERIEUR is volledig gewijzigd. Het pand had oorspronkelijk een verticaal gescheiden indeling. Thans bestaat het sluiswachtershuis uit een beneden- en bovenwoning zonder beschermenswaardige interieuronderdelen.

Waardering

De dubbele sluiswachterswoning is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van de woning. Het pand is een essentiƫel onderdeel van het sluiscomplex aan de Bosscherweg, vanwege de situering verbonden met de negentiende eeuwse ontwikkeling van de stad, van bijzondere betekenis voor het aanzien van Maastricht en heeft een historisch-ruimtelijke relatie met de Zuid-Willemsvaart. De architectonische gaafheid van de sluiswachterswoningen is aangetast, maar het pand is van belang in relatie tot de visuele gaafheid van de directe omgeving. Bovendien beschikt het pand over een grote typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,sluismeesterswoning(k),dienstwoning,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sluiswachterswoning Boschpoort
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt