Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Ambtenarenwoningen Woningzorg, zuidoostelijk blok in Maastricht

Ambtenarenwoningen "Woningzorg"
Scharnerweg 124
6224 JK, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1920-21
Architect: V. Marres en W. Sandhövel
Publicatie: 19970211
Rijksmonument ID: 506867
Type: Woonhuis

Omschrijving van Ambtenarenwoningen Woningzorg, zuidoostelijk blok

Inleiding

L-vormige straatwand met 11 AMBTENARENWONINGEN van de Bouwvereniging "Woningzorg" te Maastricht, 1920-21. Gebouwd door aannemersfirma L.H. Bredero te Utrecht, naar een ontwerp van de architecten V. Marres en W. Sandhövel, in een traditionele bouwstijl met expressionistische elementen.

In 1961/62 vernieuwing keukens en badkamers, voordeuren, plaatsing cv-installaties; 1963, bij aanleg van tunnel onder spoorwegemplacement werden de tuinmuren van Kunrader steen langs de Scharnerweg verwijderd; 1987, groot onderhoud, waarbij bij alle panden aluminium ventilatieschuiven aan de buitenramen en -deuren werden aangebracht, het hang- en sluitwerk van alle buitenramen en deuren vernieuwd, het schilderwerk vernieuwd; 1993, vernieuwing rode Tuiles du Nord.

Rolluiken, zonneschermen en incidentele aanbouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Elf ambtenarenwoningen in een L-vormige straatwand met diverse woningtypen. Scharnerweg 124-132 met de woningtypen A,A,A,A,B; Prof.P.Willemstraat 41-51 met de woningtypen H,A,A,A,B,L.

De woningen beschikken over verschillende plattegronden: rechthoekig (type A), rechthoekig met een afgeschuinde hoekpartij aan de achtergevel (type B), rechthoekig met een uitbouw aan de vrijstaande zijgevel (type H), L-vormig met een afgeronde hoekpartij (type L).

De panden hebben twee bouwlagen met souterrain- en zolderverdieping, allen gesitueerd in dwarsrichting ten opzichte van de straatweg. Het hoektype L is voorzien van drie vensterassen, de overige woningen in de tussenliggende wanden van twee. De entree van het hoekpand bevindt zich in een vooruitspringend geveldeel. Het pand van het type H is in de vrijstaande gevel voorzien van een erker, een tweede vensteras en vlechtingen. De voorgevel van deze woning is identiek aan die van de typen A en B, zij het dat deze twee laatsten een onderling gespiegelde gevelindeling hebben.

Alle woonhuizen zijn opgetrokken in baksteen. De voor- en zijgevels zijn gemetseld in kettingverband, de achtergevels in halfsteens verband. Lage plint met rollaag. Hardstenen dorpels. Geprofileerde rondboogvormige deurlijsten, met drie- of vijfvoudige rollagen. Vensterstrekken met geprofileerde lijsten. Verticaal siermetselwerk tussen de venster- en deurkozijnen van de eerste en tweede bouwlaag. Strekken boven de vensters- en deuren in de eerste bouwlaag van de achtergevels.

Doorlopende rollaag in de kroonlijst. Diverse achtertuinmuurtjes met ezelsrug.

In tegenstelling tot de voordeuren zijn de overige venster- en deurkozijnen van zowel voor- als achtergevels volledig intact gebleven, inclusief de kleine roedeverdeling. In de voorgevels betreft het: meervoudig gekoppelde, rechthoekige houten kruiskozijnen met vierruits bovenlichten; zowel enkel- als meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; vier- en zesruits vensters; tweeruits deurzijlichten; verticaal gelede dakkapelkozijnen met achtruits roedeverdeling; rechthoekige houten balkondeuren met zijlichten, als geheel voorzien van kleine roedeverdeling; in de achtergevels: meervoudig verticaal gelede, rechthoekige houten vensterkozijnen met zesruits roedeverdeling per paneel; rechthoekige houten deuren, deels met drieruits bovenlichten en deels met drieruits bovenlicht én achtruits zijlicht; rechthoekige dubbele houten terrasdeuren met zesruits bovenlicht en zijlichten met vierruits bovenlicht; rechthoekige houten vensters met zesruits roedeverdeling.

Het geheel wordt gedekt door zadel- en schilddaken met rode Tuiles du Nord. Hoekpand met dakoverstekken. Dakkapellen onder insteekkap, voorzien van kleine klauwstukken. Uitkragende nokschoorstenen. Nokpionnen.

De tuinmuurtjes van Kunrader steen met scharnierende houten hekwerken, gerenoveerd in overeenstemming met het oorspronkelijke ontwerp, zijn in de Prof.P.Willemstraat nog aanwezig. In de achtertuinen bevinden zich, op de kruispunten van vier cq. drie percelen, gemeenschappelijke houten tuinhuisjes met platte cq. tentdaken voorzien van rode muldenpannen en zinken nokpionnen.

Waardering

De ambtenarenwoningen zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Marres en Sandhövel, de zeer hoogwaardige esthetische kwaliteiten van hun ontwerp en de ornamentiek.

De woning zijn van zeer bijzondere betekenis vanwege de situering, die ten zeerste verbonden is met de uitbreiding van de stad aan de oostzijde van het stationsemplacement en van bijzondere betekenis voor het aanzien van de stad.

De woningen beschikken over een hoge mate van architectonische gaafheid en zijn van belang vanwege de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Bovendien is er in regionaal kader sprake van een redelijke typologische zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Ambtenarenwoningen Woningzorg, zuidoost…
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt