Lagerkelders de Zwarte Ridder in Maastricht
Omschrijving van Lagerkelders de Zwarte Ridder
Inleiding
LAGER- en IJSKELDERS van de voormalige BROUWERIJ De Zwarte Ridder, (opgericht in 1871), gesitueerd onder de voormalige bedrijfsgebouwen van de brouwerij, die zich parallel aan de Brouwersweg uitstrekken. De aan de Brouwersweg gelegen kelderwoning aan de westzijde, het souterrain aan de oostzijde van de lagerkelders, alsmede alle boven de kelders liggende bedrijfsgebouwen zijn uitgesloten van bescherming.
Omschrijving
De lager- en ijskelders van brouwerij De Zwarte Ridder - een vroege industriële brouwerij, die in 1920 werd overgenomen door Heineken - bestaan uit een drietal ruimten, die geheel in baksteen zijn opgetrokken. Twee van de drie kelderruimten zijn gesausd, één kelder met schoon metselwerk.
De kelder met schoon metselwerk bevindt zich onder het westelijke gedeelte van het bedrijfsgebouw. (rondbogen, tongewelven, strekken).
In het verlengde daarvan strekt zich in oostelijke richting een verdiept gelegen, via traptreden bereikbare kelderruimte uit. Deze bestaat uit een halverwege naar het noorden uitzwenkende (segmentbogen, tongewelven) gang, waarop een zestal aan de zuidzijde doodlopende kelderruimten, met in hoogte verspringende tongewelven uitkomen.
Deels parallel aan beide kelders en daarmee verbonden via een smalle gang met tongewelf een ijskelder met aanzienlijk bakstenen tongewelf.
Waardering
De lager- en ijskelders van brouwerij de Zwarte Ridder zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische alsmede een bijzondere uitdrukking van een technische c.q. typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van de kelders en de constructie van de gewelven. De kelders zijn gaaf bewaard gebleven en zijn van groot belang vanwege hun architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.
Tags: gebouwen, woonhuizen,bierbrouwerij,industrie,boerderij, molen, bedrijf
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Directievilla De Zwarte Ridder. Sint Annalaan 21, Maastricht
-
Negen eclectische woningen, in twee verschillende typen, gebouwd in opdracht van de Woningvereniging St.Servatius. De woningen vormen een aaneengesloten straatwand in het stadsdeel Mariaberg, een wijk met sociale woningbouw uit de periode 1910-1940. Volksplein 4, Maastricht
-
Dubbele kapelanie St.Lambertuskerk Sint Odastraat 1, Maastricht
-
Restaurant d'Alsace Koningin Emmaplein 10, Maastricht
-
Kapelanie St.Lambertusparochie Sint Odastraat 2, Maastricht
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Maastricht (Limburg)