Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Lagerkelders de Zwarte Ridder in Maastricht

Sint Annalaan 23
6214 AA, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: na 1871
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506739

Omschrijving van Lagerkelders de Zwarte Ridder

Inleiding

LAGER- en IJSKELDERS van de voormalige BROUWERIJ De Zwarte Ridder, (opgericht in 1871), gesitueerd onder de voormalige bedrijfsgebouwen van de brouwerij, die zich parallel aan de Brouwersweg uitstrekken. De aan de Brouwersweg gelegen kelderwoning aan de westzijde, het souterrain aan de oostzijde van de lagerkelders, alsmede alle boven de kelders liggende bedrijfsgebouwen zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De lager- en ijskelders van brouwerij De Zwarte Ridder - een vroege industriële brouwerij, die in 1920 werd overgenomen door Heineken - bestaan uit een drietal ruimten, die geheel in baksteen zijn opgetrokken. Twee van de drie kelderruimten zijn gesausd, één kelder met schoon metselwerk.

De kelder met schoon metselwerk bevindt zich onder het westelijke gedeelte van het bedrijfsgebouw. (rondbogen, tongewelven, strekken).

In het verlengde daarvan strekt zich in oostelijke richting een verdiept gelegen, via traptreden bereikbare kelderruimte uit. Deze bestaat uit een halverwege naar het noorden uitzwenkende (segmentbogen, tongewelven) gang, waarop een zestal aan de zuidzijde doodlopende kelderruimten, met in hoogte verspringende tongewelven uitkomen.

Deels parallel aan beide kelders en daarmee verbonden via een smalle gang met tongewelf een ijskelder met aanzienlijk bakstenen tongewelf.

Waardering

De lager- en ijskelders van brouwerij de Zwarte Ridder zijn van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische alsmede een bijzondere uitdrukking van een technische c.q. typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de esthetische kwaliteiten van de kelders en de constructie van de gewelven. De kelders zijn gaaf bewaard gebleven en zijn van groot belang vanwege hun architectuurhistorische, bouwtechnische, typologische en functionele zeldzaamheidswaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,bierbrouwerij,industrie,boerderij, molen, bedrijf

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Lagerkelders de Zwarte Ridder
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!