Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Katholieke school in zakelijk expressionistische stijl, in opdracht van het schoolbestuur van de Sint Lambertusparochie. in Maastricht

Volksbondweg 2
6214 AR, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1929
Architect: A.H.J. Swinkels
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506724
Type: Gebouw

Omschrijving van Katholieke school in zakelijk expressionistische stijl, in opdracht van het schoolbestuur van de Sint Lambertusparochie.

Inleiding

KATHOLIEKE SCHOOL in zakelijk expressionistische stijl, 1929, naar een ontwerp van architect A.H.J. Swinkels in opdracht van het schoolbestuur van de Sint Lambertusparochie. De school is vrijstaand gesitueerd aan de Volksbondweg. De aanbouw in een bouwlaag aan de linkerzijgevel is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

De school heeft een in de lengterichting geplaatste T-vormige plattegrond, telt twee bouwlagen en wordt afgedekt met schilddaken met Hollandse pannen, en een gedeelte met een plat dak. In de achtergevel vier dakkapellen van recentere datum. Rondboogvormige houten deur deels van recentere datum. Rechthoekige stalen vensters, deels met negenruitsverdeling. Het toegepaste bouwmateriaal is gele en rode baksteen in kettingverband. Kunststeen.

De voormalige school bestaat uit twee delen. Een hoofdvleugel en een hogere, dwars daarop staande vleugel. In deze laatste vleugel bevindt zich de ingangspartij. De vleugel met ingangspartij met entree in een rondboogvormige metselwerk omlijsting. Entree in een lichtvooruitspringend geveldeel met diverse horizontale accenten in hardsteen. In de tweede bouwlaag vier smalle gekoppelde stalen vensters met aan weerszijden een klein stalen venstertje. Onder de dakrand een reeks van acht kleine stalen venstertjes. Vensters met doorlopende dorpelstenen en lateien in kunststeen. In linkerdeel rechterzijgevel in de eerste en tweede bouwlaag vier smalle gekoppelde stalen vensters, in de tweede bouwlaag met kunststenen latei. Middendeel rechter zijgevel licht vooruitspringend met in de tweede bouwlaag een groot dertig-ruits venster. Geprofileerd hoger doorlopende schoorsteen. In het rechterdeel van de rechter zijgevel twee grote stalen vensters.

De hoofdvleugel heeft horizontale accenten in de vorm van reeksen drie- en negenruits vensters. Vensters met doorlopende kunstenen lateien en schuin aflopende geglazuurde dorpelstenen. Het voorste deel van deze vleugel met plat dak.

In de achtergevel in de eerste en tweede bouwlaag grote klaslokaalvensters.

In het INTERIEUR zijn van belang het trappenhuis met granitovloer en traptreden; trapleuning deels in smeedijzer en met houten armlegger; trappenhuis met hoge smalle vensters.

Voor het overige is de interieurindeling redelijk intact, maar bevat verder geen beschermde onderdelen.

Waardering

De voormalige school bezit cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en typologische ontwikkeling. Het pand bezit architectuurhistorische waarde wegens het belang voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur, als voorbeeld van het oeuvre van architect A.H.J. Swinkels, en wegens de bijzondere samenhang tussen exterieur en delen van het interieur. Ensemblewaarde ontleent het pand aan de situering binnen een nog bestaande stedebouwkundige structuur en daardoor van betekenis voor het aanzien van dit deel van Maastricht. Het pand is van algemeen belang wegens de hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur en een deel van het interieur, en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Tags: openbare gebouwen,schoolgebouw,onderwijs en wetenschap,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Katholieke school in zakelijk expressio…
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!