Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis in eclectische bouwstijl met diverse elementen van Jugendstil. in Maastricht

Herbenusstraat 134
6211 RH, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1904-1905
Architect: A. Deussen
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506710
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis in eclectische bouwstijl met diverse elementen van Jugendstil.

Inleiding

WOONHUIS in de gesloten wand van de Herbenusstraat, 1904-1905.

Eclectische bouwstijl met diverse elementen van Jugendstil. Gebouwd in opdracht van J.B.H. Klijnen, naar ontwerp van de Maastrichtse architect A. Deussen, tegelijkertijd met de panden 130a-b en 132. De aangebouwde serre, in de oksel van achtergevel en uitbouw onder plat, is uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Woonhuis met souterrain, twee bouwlagen en zolderverdieping plus een uitbouw van twee bouwlagen onder plat dwars op de achtergevel. Het hoofdvolume wordt gedekt door een samengesteld mansarde- en zadeldak verzonken tussen kopgevels, gedekt met muldenpannen. Bakgoten op klossen. Twee dakkapellen met klauwstukken, rechthoekige houten T-vensters met verticaal ingedeelde bovenlichten.

Zeer rijk geornamenteerde asymmetrische voorgevel met twee vensterassen. Boogfries tussen de eerste en tweede bouwlaag. Verticale gevelgeleding met behulp van lisenen en venstertraceringen. Een boogfries onder de dakrand. Geprofileerde plint in imitatierustica, souterrainvensters met rooster. Rode bakstenen optrek. Lichtrode, geglazuurde profiellijsten.

Lisenen met lichtrode profielen, uitlopend in boogfriezen met zandstenen sluitsteen. Gele zandstenen speklagen, aanzetten, traceringen en sluitstenen. Groen geglazuurde speklagen in booglijsten, gele bakstenen bogen.

Verdiepte boogvelden met siervlechtwerk, meerkleurig. Geornamenteerde hardstenen dorpels op consoles. Vensters met zeer karakteristieke bovenlichtindeling. Spits uitlopende lisenen op consoles, voorzien van composietkapitelen.

Paneeldeur, waarvan het smeedijzeren rooster is verwijderd, met hoefijzervormig bovenlicht inclusief kleine roedeverdeling. Achtergevel in grauwbruine baksteen, gemetseld in kruisverband. Hardstenen dorpels.

Vensterstrekken. De achtergevel van de uitbouw is voorzien van twee vensterassen, waarin vier segmentboogvormige houten T-vensters met drieruits bovenlicht. De zijgevel van de uitbouw is blind met uitzondering van een rechthoekig houten bovenlicht. Boven de aangebouwde serre bevindt zich een segmentboogvormig dubbel houten kruiskozijn.

De achtertuin wordt omgeven door een bakstenen muur.

In het INTERIEUR, waarvan de indeling intact is, bevinden zich onder meer de volgende waardevolle onderdelen: marmeren en houten haardlijsten, stucplafonds met lijsten, plavuizenvloeren in gang en keuken, trappenhuisbalustrade, gangbogen met composietkapitelen in de consoles, paneeldeuren in lijsten, zwenkdeuren tussen de kamers-en-suite.

Waardering

Het woonhuis is van architectuurhistorisch belang vanwege de bouwstijl, vanwege de betrokkenheid van architect Deussen, vanwege de hoogwaardigeesthetische kwaliteit, het bijzondere materiaalgebruik, de ornamentiek en de bijzondere samenhang tussen exterieur en interieuronderdelen.

Het woonhuis is gesitueerd in het Maastrichtse singelgebied en als zodanig verbonden met de uitbreiding en het aanzien van de stad.

Bovendien is er sprake van een hoge mate van gaafheid van ex- en interieur en bestaat er een belangrijke relatie met de structurele en visuele gaafheid van het Maastrichtse singelgebied.

Het woonhuis beschikt over een bovenregionale architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis in eclectische bouwstijl met d…
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!