Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Huize Kampveld in Maastricht

Van Slijpestraat 2a
6225 BM, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: ca. 1880 1880 ca. 1880
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506685
Type: Woonhuis

Omschrijving van Huize Kampveld

Inleiding

Huize Kampveld, eclectische VILLA in een tuinaanleg met waardevolle boomaanplant, ca. 1880. Gebouwd ten westen van het oude dorpscentrum van Amby, thans omsloten door een na-oorlogse uitbreidingswijk. Omstreeks 1990 heringericht met wooneenheden en souterrainkantoren, waarbij het terras en balkon aan de achtergevel zijn voorzien van tussenschotten, een brandtrap langs de daktoren is aangebracht en een vrijstaande garage-eenheid bijgebouwd.

Zowel de tussenschotten, de brandtrap als de garage-eenheid zijn uitgesloten van bescherming.

Omschrijving

Huize Kampveld heeft twee bouwlagen, plus een souterrain- en zolderverdieping, het geheel in dwarsrichting ten opzichte van de van Slijpestraat. Plattegrond met vierkante hoofdvorm, aan de de achtergevel voorzien van een torenachtige uitbouw. In de oksel van toren en zuidgevel een plinthoog terras en overkapping met balkon. In de oostgevel bevindt zich een trappenhuisuitbouw van twee lagen onder plat. Voorgevel op het noorden, met drie vensterassen over twee bouwlagen, elk bekroond door een dakkapel. Centraal geplaatst bordes dat toegang geeft tot de dubbele entreedeur met traliewerk, onder een luifel van ijzer en glas. De rechteras van de voorgevel risaleert enigszins en doorbreekt de symmetrie. Zijgevels met twee vensterassen, bekroond door dakkapellen.

De achtergevel, incl. de toren, heeft drie vensterassen.

De villa heeft een gestucte plint met imitatievoegen, rechthoekige souterrainvensters met traliewerk. Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband. Gestucte lisenen, venster- en deurlijsten, speklagen.

Hardstenen plint-, dorpel- en gevellijsten en bordestraptreden.

Smeedwerk terras- en balkonbalustrades, gietijzeren kolommen met kapitelen, geornamenteerde smeedijzeren voordeurluifel met glas-in-lood. In de gevels bevinden zich segmentboogvormige, zowel enkele als dubbele houten T-vensters. Segmentboogvormige dubbele houten balkon- en terrasdeuren.

Het hoofdvolume van de villa heeft een schilddak met kruispannen.

Dakkapellen met houten topgevelbeschotten in frontonvorm, overstekken op consoles, houten klauwstukken. Nokpiroenen. Torenspits met leien in Maasdekking en dakkapel. Smeedijzeren nokpionnen op de toren. Bakgoten op decoratieve hardstenen consoles.

In het INTERIEUR, waarvan de indeling ten dele is gewijzigd, zijn onder meer van belang de tegelvloeren in de gangen op begane grond en souterrain, de oorspronkelijke deuren in geornamenteerde lijsten en stucwerklambrizeringen in de eerste bouwlaag, dubbele deuren met zijlichten tussen vestibule en gang.

Waardering

Huize Kampveld is van architectuurhistorische waarde vanwege de bouwstijl, de esthetische kwaliteit, het materiaalgebruik en de ornamentiek. De villa is van bijzondere betekenis vanwege de situering en van bijzonder belang voor het aanzien van Amby. De villa beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid van het exterieur.

Bovendien beschikt Huize Kampveld in regionaal opzicht over een redelijke mate van zeldzaamheid.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Huize Kampveld
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!