Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosier, die opdrachtgever was voor de bouw van zijn in expressionistische stijl ontworpen pand. in Maastricht

Lyonnetstraat 12
6221 AP, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1921
Architect: Alphons Boosten en J. Ritzen
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506669
Type: Woonhuis

Omschrijving van Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosier, die opdrachtgever was voor de bouw van zijn in expressionistische stijl ontworpen pand.

Inleiding

WOONHUIS-ATELIER van glazenier J. Rosier, die in 1921 opdrachtgever was voor de bouw van zijn door de architecten A.J.N. Boosten en J. Ritzen in expressionistische stijl ontworpen pand. Het is gesitueerd in de gesloten wand van de Lyonnetstraat. Naderhand is het bedrijfsgedeelte ingericht tot smederij.

Omschrijving

Pand met drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond, gedeeltelijk voorzien van een mergelkelder. Het geheel wordt gedekt door platte daken. De eerste bouwlaag met ateliersruimte neemt de gehele perceeloppervlakte in beslag. Het atelier is meermalen verbouwd en onder andere voorzien van een vernieuwde lichtinval. Boven het atelier bevinden zich twee woonbouwlagen, op het platte dakdeel een dakterras.

Expressionistisch vormgegeven, symmetrische bakstenen voorgevel met twee traveeën, waartussen in de eerste bouwlaag een recente poort geplaatst is. Deze poort heeft een stalen latei.

Metselwerk in kruisverband. In elke travee bevinden zich in de eerste laag een rechthoekige houten paneeldeur, een erkerachtig uitstulpend venster met decoratieve houten bloembak in de tweede laag, een uitstulpend balkon met dubbele achtruits balkondeuren in de derde laag. Het paneel van de rechter toegangsdeur, de vml. atelieringang, is verwijderd, het glas-in-lood van de tweede bouwlaag is vervangen. De balustrades van beide balkons worden onderling verbonden door een keramische gevellijst die de verticaliteit van het ontwerp enigszins doorbreekt. De gevel wordt beëindigd door een houten balkonluifel en een plat dak met luifelgoot.

Waardering


Het pand is van cultuurhistorisch belang vanwege de oorspronkelijke bestemming als glazeniersatelier en als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Dit woonhuis-atelier beschikt vanwege de expressionistische bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Boosten en Ritzen en de esthetische kwaliteit van het ontwerp over aanzienlijke architectuurhistorische waarden.

Uit oogpunt van ensemblewaarden is deze atelierwoning een belangrijk onderdeel van de vroeg-twintigste eeuwse uitbreiding van het stadsdeel Wyck. Het pand is dientengevolge vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en van betekenis voor het aanzien van de wijk.

Het pand beschikt voor wat betreft de voorgevel over een redelijke mate van architectonische gaafheid, is van belang voor de structurele/visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en is architectuurhistorisch en typologisch opzicht redelijk zeldzaam.

Tags: gebouwen, woonhuizen,atelierwoning,werk-woonhuis,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosie…
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!