Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosier, die opdrachtgever was voor de bouw van zijn in expressionistische stijl ontworpen pand. in Maastricht
Omschrijving van Woonhuis-atelier van glazenier J. Rosier, die opdrachtgever was voor de bouw van zijn in expressionistische stijl ontworpen pand.
Inleiding
WOONHUIS-ATELIER van glazenier J. Rosier, die in 1921 opdrachtgever was voor de bouw van zijn door de architecten A.J.N. Boosten en J. Ritzen in expressionistische stijl ontworpen pand. Het is gesitueerd in de gesloten wand van de Lyonnetstraat. Naderhand is het bedrijfsgedeelte ingericht tot smederij.
Omschrijving
Pand met drie bouwlagen op rechthoekige plattegrond, gedeeltelijk voorzien van een mergelkelder. Het geheel wordt gedekt door platte daken. De eerste bouwlaag met ateliersruimte neemt de gehele perceeloppervlakte in beslag. Het atelier is meermalen verbouwd en onder andere voorzien van een vernieuwde lichtinval. Boven het atelier bevinden zich twee woonbouwlagen, op het platte dakdeel een dakterras.
Expressionistisch vormgegeven, symmetrische bakstenen voorgevel met twee traveeën, waartussen in de eerste bouwlaag een recente poort geplaatst is. Deze poort heeft een stalen latei.
Metselwerk in kruisverband. In elke travee bevinden zich in de eerste laag een rechthoekige houten paneeldeur, een erkerachtig uitstulpend venster met decoratieve houten bloembak in de tweede laag, een uitstulpend balkon met dubbele achtruits balkondeuren in de derde laag. Het paneel van de rechter toegangsdeur, de vml. atelieringang, is verwijderd, het glas-in-lood van de tweede bouwlaag is vervangen. De balustrades van beide balkons worden onderling verbonden door een keramische gevellijst die de verticaliteit van het ontwerp enigszins doorbreekt. De gevel wordt beëindigd door een houten balkonluifel en een plat dak met luifelgoot.
Waardering
Het pand is van cultuurhistorisch belang vanwege de oorspronkelijke bestemming als glazeniersatelier en als bijzondere uitdrukking van een typologische ontwikkeling. Dit woonhuis-atelier beschikt vanwege de expressionistische bouwstijl, de betrokkenheid van de architecten Boosten en Ritzen en de esthetische kwaliteit van het ontwerp over aanzienlijke architectuurhistorische waarden.
Uit oogpunt van ensemblewaarden is deze atelierwoning een belangrijk onderdeel van de vroeg-twintigste eeuwse uitbreiding van het stadsdeel Wyck. Het pand is dientengevolge vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en van betekenis voor het aanzien van de wijk.
Het pand beschikt voor wat betreft de voorgevel over een redelijke mate van architectonische gaafheid, is van belang voor de structurele/visuele gaafheid van de stedelijke omgeving en is architectuurhistorisch en typologisch opzicht redelijk zeldzaam.
Tags: gebouwen, woonhuizen,atelierwoning,werk-woonhuis,...
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
- Portiek-etagewoning met zes gezinswoningen met elementen van Berlagianisme. Wilhelminasingel 25a, Maastricht
- Ambachtsschool Sint Maartenslaan 26, Maastricht
- Drie woonhuizen in Art Nouveau-stijl. Wilhelminasingel 52, Maastricht
- Twintig arbeiderswoningen, twee winkels, als geheel een aaneengesloten U-vormige straatwand. Gebouwd in opdracht van de socialistische Woningvereniging Beter Wonen, in een door de Amsterdamse School beïnvloede bouwtrant. Van den Berghstraat 2, Maastricht
- Protestants tehuis, met ontspanningsruimten en toneelzaal, in zakelijk expressionistische stijl. Gebouwd in opdracht van de Vereeniging Suringarschool. Louis Loyensstraat 5, Maastricht
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Maastricht (Limburg)