Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Herenhuis, gebouwd in opdracht van J. Dirksen. in Maastricht

Sint Lambertuslaan 38
6212 AT, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1905
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506667
Type: Woonhuis

Omschrijving van Herenhuis, gebouwd in opdracht van J. Dirksen.

Inleiding

HERENHUIS, 1905, gesitueerd in de gesloten wand van de St. Lambertuslaan. Gebouwd in opdracht van dhr. J. Dirksen.

In 1906 werd een kamer op de aan de achtergevel uitgebouwde waskeuken gebouwd. De aangebouwde schuur onder golfplaten lessenaarsdak achter de waskeuken is uitgesloten van bescherming.


Omschrijving

Herenhuis op L-vormige plattegrond. Hoofdvolume met souterrain, drie bouwlagen en zolderverdieping. Zich verbredende uitbouw (met waskeuken) van twee bouwlagen onder plat aan de achtergevel. Serre van een laag onder lessenaarsdak in de oksel van hoofdvolume en uitbouw.

Symmetrisch ingedeelde voorgevel met drie traveeën, waarvan de middelste licht risaleert, een balkon met balustrade in siersmeedwerk op consoles heeft en uitloopt in een torenachtige dakkapel waarvan het smeedijzeren hekwerk is verwijderd. Plint in imitatierustica met keldervensters. Natuurstenen traptreden in licht verdiept portiek. De kroonlijst is voorzien van meervoudige blok- en muizetanddecoraties. Rode bakstenen optrek met hardstenen dorpels, lichtrode bakstenen profiellijsten, meerkleurige vensterstrekken en deurlijst.

Rechthoekige houten paneeldeur met bovenlicht in rondboogvormig portiek met hardstenen latei en decoratief tegelwerk in het vulstuk. De rechthoekige houten T-vensters zijn eveneens geplaatst in rondboogvormige lijsten met hardstenen lateien, hardstenen dorpels en decoratief tegelwerk in de vulstukken.

Rondboogvormige strekken. De vensters van de voorgevel hebben in de bovenlichten nog de oorspronkelijke glas-in-lood decoratie met geometrische motieven: in de ramen is het glas-in-lood van recente datum.

Gecombineerd mansarde- zadeldak met leien in Maasdekking en muldenpannen, verzonken tussen kopgevels. De torenvormige dakkapel, waarvan het smeedijzeren hekwerk is verwijderd, is voorzien van leien die deels in druiventrosmotief zijn gelegd en wordt aan weerszijden geflankeerd door eenvoudiger dakkapellen. Bakgoten met overstek en blokdecoraties.

De vrijgebleven achtergevel van het hoofdvolume, uitgevoerd in grauwbruine baksteen, heeft een vensteras, waarin een verticaal ingedeeld segmentboogvormig houten venster plus een segmentboogvormig dubbel houten kruiskozijn is geplaatst. De buitenkozijnen van de serre zijn vernieuwd. De breder wordende uitbouw van twee lagen onder plat is voorzien van twee vensterassen waarin segmentboogvormige T-vensters.

Segmentboogvormige houten achterdeur. Achtergevel en uitbouw zijn voorzien van hardstenen dorpels en vensterstrekken.

Voortuin omgeven door eenvoudig smeedijzeren hekwerk met pijlpuntdecoratie op een gecementeerde voetmuur. De achtertuin wordt omgeven door een bakstenen muur met steunberen.

Op de begane grond zijn de kamers-en-suite samengevoegd tot een grote ruimte. Verder zijn onder meer van belang de stucrozetten en lijsten in diverse vertrekken; de aanzet van de trap die door door een rondboogstelling op consoles wordt geaccentueerd; de vloer van de hal is voorzien van polychrome vloertegels.


Waardering

Het herenhuis is van cultuurhistorische waarde als een bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling: de huisvesting van de gegoede burgerij buiten de oude binnenstad. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door de bouwstijl, de hoogwaardige esthetische kwaliteiten, het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek.

Het pand beschikt over ensemblewaarden als belangrijk onderdeel van het Maastrichtse Villapark, is vanwege de situering verbonden met de ontwikkeling van de stad en is van belang voor het aanzien van de wijk.

Er is sprake van architectonische gaafheid. Bovendien is het pand van belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de stedelijke omgeving. Tenslotte kan men spreken van een streekgebonden architectuurhistorische zeldzaamheidswaarde.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Herenhuis, gebouwd in opdracht van J. D…
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!