Brug over het Julianakanaal in Maastricht
Omschrijving van Brug over het Julianakanaal
Inleiding
Geklonken stalen BOOGBRUG met betonnen rijvloer over het Julianakanaal, 1931-1934. Ontworpen door het Bruggenbureau van Rijkswaterstaat en gerealiseerd in opdracht van Rijkswaterstaat. De Fa. Begemann te Helmond vervaardigde in 1931 de staalconstructie van de brug, aannemer G.B. van Hoek te Maastricht maakte in 1934 de betonnen rijvloer. De brug is gelegen in de wegverbinding tussen het huidige industrieterrein Beatrixhaven en het dorp Itteren. De landhoofden van deze brug zijn begin jarig negentig vernieuwd. Soortgelijke bruggen liggen over het Julianakanaal bij Bunde, Geulle en Obbicht.
Omschrijving
Geklonken stalen brug met vakwerkboog, als zodanig het oudste voorbeeld van de toepassing van een staalbeton-rijvloer in Nederland (zgn. Verbundträgerconstructie). De brug heeft een overspanning van 76,60 meter, een rijwegbreedte van 5,00 meter met aan weerszijden twee voetpaden van 0,80 meter. Hoogliggers (hart op hart-maat) van 7,00 meter.
Waardering
De brug over het Julianakanaal aan de Klipperweg is van belang als bijzondere uitdrukking van een economische, bestuurlijk-politieke, technische en typologisch ontwikkeling met een grote innovatieve waarde. Uit architectuurhistorisch oogpunt is de brug van groot belang voor de geschiedenis van de bouwtechniek en vanwege het combineerde gebruik van staal en beton.
De brug beschikt over ensemblewaarden, zijnde één van de over het Julianakanaal aangelegde bruggen, is verbonden met de ontwikkeling van de streek en is van importantie voor het aanzien van de streek.
De brug is in hoge mate gaaf bewaard gebleven. De brug beschikt bovendien over een grote bouwtechnische en typologische zeldzaamheidswaarde, een en ander in relatie tot de voor Nederland vroege toepassing van de staal-betonconstructie.
Tags: weg- en waterwerken,verkeersbrug,brug,weg- en waterbouwk.werken
Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)
In de buurt
-
Boerderij met schuur van kasteel Meerssenhoven Meerssenhoven 203, Maastricht
-
Hartelstein, hoeve van een afgebroken kasteel Hartelstein 204, Maastricht
-
De dwarslaan van kasteel Meerssenhoven in de aanleg wordt aan de oostzijde afgesloten door een 19de-eeuws ijzeren spijlenhek tussen twee gemetselde pijlers. Het dubbele hek heeft met speerpunten bekroonde spijlen die boven de bovenste ligger in een punt naar elkaar toelopen; krulwerk. Meerssenhoven 200, Maastricht
-
Historische tuin- en parkaanleg behorende tot de buitenplaats Meerssenhoven. Meerssenhoven 200, Maastricht
-
Poortgebouw met muren van kasteel Meerssenhoven Meerssenhoven 200, Maastricht
-
format_list_bulleted
Alle monumenten in
Maastricht (Limburg)