Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Sint-Petrus' Bandenkerk in Maastricht

R.K. Kerk St. Petrus Banden
star star star star (1)
Dorpstraat 78
6227 BP, Maastricht (Gemeente Maastricht)
Limburg
Bouwjaar: 1905
Architect: Caspar Franssen
Publicatie: 19970206
Rijksmonument ID: 506637
Type: Kerk
Bekijk wikipedia

Omschrijving van Sint-Petrus' Bandenkerk

Inleiding

R.K. KERK van de parochie St.Petrus Banden te Heer-Maastricht.

Neo-romaanse kruisbasiliek uit 1905, gebouwd in opdracht van bouwpastoor A. de Wever, naar een ontwerp van architect Caspar Franssen te Roermond. Het interieur, waaronder het oorspronkelijke altaar, werd in 1969 aangepast aan de nieuwe liturgische eisen. De interieurschildering dateert uit 1986.

Omschrijving

Neo-romaanse kruisbasiliek met tweelingtoren, aan de zuidzijde voorzien van een zijkapel, aan de noordzijde van een traptoren. Twee zijbeuken tussen de kruisarmen en de torens, ronde absis geflankeerd door twee kranskapellen, een sacristie dwars op de noordelijke kruisarm. Bakstenen optrek, gemetseld in kruisverband, met hardstenen plinten en dorpels.

Alle gevelvelden geleed door middel van lisenen, uitlopend in kroonlijsten met rondboogfriezen. Steunberen. Zadel-, tent- en lessenaarsdaken met leien in Maasdekking, dakkapellen en bakgoten.

Ronde en rondboogvormige stalen vensters. Rechthoekige houten entreedeuren met smeedijzeren beslag in decoratieve rondboogvormige lijsten, waarin hardstenen zuilen met teerlingkapitelen in mergel, mergelvulstukken voorzien van ornamenten. Deze zijn gesitueerd in het voorportaal van het kerkschip en in de iets terugliggende torens.

In het INTERIEUR zijn onder meer van belang de vijf glas-in-lood vensters van het koor, vervaardigd door P. Nicolas & Zn. te Roermond, geschonken door de Burggravin Mathilde du Parc; de glas-in-lood vensters van Hub. Levigne; de twee glas-in-lood vensters in het voorportaal, geschonken door de communicanten van 1906 en 1907; de zwart granieten zuilen, met geornamenteerde vergulde teerlingkapitelen; doopvont en altaren van de zijkapellen, bestaand uit onderdelen van het oorspronkelijke hoogaltaar, met altaarstukken van Charles Vos. Het orgel met Grand d'Orgue, positief en aangehangen pedaal, in 1850 gemaakt door Pereboom, in 1971 gerestaureerd door Verschueren Orgelbouw, is rijksbeschermd (nr. 424833).

Waardering

De Katholieke kerk St.Petrus Banden te Heer is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Uit architectuurhistorisch oogpunt vanwege de bouwstijl, de betrokkenheid van architect Caspar Franssen en de esthetische kwaliteiten van zijn ontwerp. Verder is de kerk van zeer bijzondere betekenis voor het aanzien van de wijk Heer, beschikt over een hoge mate van architectonische gaafheid en is van zeer bijzonder belang in relatie tot de structurele en visuele gaafheid van de bebouwde omgeving. De kerk is in redelijke mate zeldzaam.

Tags: kerkelijke gebouwen,kerk,kerk en kerkonderdeel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Sint-Petrus' Bandenkerk
location_on Monumenten Kaart rond Maastricht

Recensies (1)
    Sint-Petrus' Bandenkerk Sint-Petrus' Bandenkerk
    Dorpstraat 78, Maastricht, Limburg, NL
  • star star star star
    4
    Mooie kerk om een keer te bezoeken. heel veel te zien.