Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing, alleen voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Middenschouwen in Scharendijke

Inlaag 2
4322 NK, Scharendijke (Gemeente Schouwen Duiveland)
Zeeland
Bouwjaar: 1906-1916
Architect: ir. R.R.L. de Muralt
Publicatie: 19970211
Rijksmonument ID: 506514

Omschrijving van Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing, alleen voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Middenschouwen

Inleiding

Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurtjes, van de Koepel Oost Repart ten westen van Scharendijke tot bij Den Osse, gecombineerd met zogenaamde trapjes- en spijkerglooiing, alleen voor zover gelegen op het grondgebied van de gemeente Middenschouwen.

Dit tussen 1906 en 1916 aangebrachte dijkverhogingssysteem met betonmuurtjes werd ontwikkeld door ir. R.R.L. de Muralt van het Waterschap Schouwen. De stormvloed van 1906 was de directe aanleiding voor het ontwerpen van dergelijke dijkverhogingswerken.

Omschrijving

De dijkverhoging bestaat uit langwerpige betonnen muurplaten van variërende hoogte, voorzien van een voet, die flexibel met elkaar zijn verbonden door muurlijsten met sponningen.

Aan de waterzijde van de Langendijk worden de betonmuurtjes gecombineerd met een zogenaamde trapjesglooiing, eveneens volgens systeem de Muralt. Deze trapjesglooiing bestaat uit betonnen trapvormige elementen tussen betonnen stroken.

Ter hoogte van Baken 10 en nabij Baken 26 zijn aan de landzijde trapjesglooiing en zogenaamde spijkerglooiing aanwezig.

De spijkerglooiing bestaat uit betonnen tegels, die door een betonnen paal met het dijklichaam worden verankerd.

Aan de landzijde ter hoogte van de Ravensweg een gedenkplaat met jaartal 1908.

Ter hoogte van Scharendijke wordt de muur onderbroken door de haveningang uit 1901.

Onder de bescherming vallen eveneens de natuurstenen dijknummerpaaltjes met wit geschilderde, afgeronde top, vanaf Oost Repart tot aan de haven aan de waterzijde staand en vanaf nr. 2 nummerend; ten oosten van de haven aan de landzijde staand.

Waardering

Forse, vrijwel ononderbroken reeks dijkverhogingselementen, gedeeltelijk gecombineerd met een trapjesglooiing en een spijkerglooiing. Karakteristiek object voor de Zuidnederlandse eilanden. Van cultuurhistorische en zeldzaamheidswaarde en van visueel belang voor het landschap. Materiaaltechnisch van belang vanwege vroeg en uitgebreid gebruik van geprefabriceerde betonelementen.

Tags: weg- en waterwerken,dijk,waterkering en -doorlaat,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Nagenoeg ononderbroken reeks betonmuurt…
location_on Monumenten Kaart rond Scharendijke

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!