Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Station Uithoorn: toiletgebouw in Uithoorn

Stationsstraat 41
1421 AA, Uithoorn (Gemeente Uithoorn)
Noord Holland
Bouwjaar: 1911
Publicatie: 19970211
Rijksmonument ID: 506508
Type: Overig

Omschrijving van Station Uithoorn: toiletgebouw

Inleiding

Voormalig TOILETGEBOUW, behorend bij het stationscomplex in Uithoorn. Het toiletgebouw is gelegen ten noordwesten van het stationsgebouw. Het toiletgebouw is opgetrokken in dezelfde bouwtrant als het stationsgebouw, maar is veel soberder gedetailleerd. De deuren van het toiletgebouw zijn vervangen.

Omschrijving

Klein toiletgebouw op rechthoekig gronplan, bestaande uit een bouwlaag onder een schilddak, in oorsprong gedekt met bruin geglazuurde kruispannen. Het gebouw is opgetrokken in hardgrauwe baksteen boven een uitgemetselde plint met afzaat door middel van een bakstenen rollaag. Het gebouw wordt afgesloten door een houten gootlijst op consoles. Het gebouw bestond uit een opslagruimte en twee toilethokjes, die ieder afzonderlijk van buiten toegankelijk waren. De kleine, rechthoekige vensters hebben bakstenen vensterbanken en bovenaan een strek.

De voorgevel (ZW) heeft een breedte van zeven vensterassen, van links naar rechts gegroepeerd in een reeks van drie, twee en twee vensters.

De linkerzijgevel (NW) is blind.

De achtergevel (NO) heeft een breedte van zeven vensterassen, gegroepeerd in drie koppels van twee. Tussen het tweede en derde koppel van links bevindt zich een rechthoekige deur.

De rechterzijgevel (ZO) heeft een breedte van drie vensterassen, die elk een deur bevatten. In het dakschild is een driehoekige dakkapel aangebracht.

Waardering

Het toiletgebouw is van algemeen belang als historisch-functioneel onderdeel van het stationscomplex in Uithoorn.

Tags: losse objecten, ed.,toiletgebouw,straatmeubilair,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Station Uithoorn: toiletgebouw
location_on Monumenten Kaart rond Uithoorn

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt