Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Tuinhuis in De Rijp

Rechtestraat 54
1483 BE, De Rijp (Gemeente Graft De Rijp)
Noord Holland
Bouwjaar: 1832-1881
Publicatie: 19970226
Rijksmonument ID: 506488

Omschrijving van Tuinhuis

Inleiding

TUINHUIS, gesitueerd achter woonhuis Rechtestraat 54, gelegen aan de noordzijde van de straat in de dorpskern van De Rijp. Het tuinhuis is gebouwd tussen 1832 en 1881, waarschijnlijk omstreeks het bouwjaar van het woonhuis: 1866.

Omschrijving

Op rechthoekige plattegrond uit horizontale rabatdelen opgetrokken tuinhuis, afgesloten door een met rode oude Hollandse pannen bedekt zadeldak, waarvan de noklijn noord-zuid is gericht. Aan de zuidzijde is het ver overstekende dak voorzien van een ingekeepte decoratieve windveer. De voorgevel (Z) bevat op de begane grond twee vier-ruits vensters met halfrond bovenlicht met straalsgewijze roedenverdeling in geprofileerde kozijnen. In de topgevel bevindt zich een identiek venster. In de linker zijgevel (W) is links van een deur een twintig-ruits schuifvenster geplaatst. Aan de achterzijde (N) bevindt zich een laaddeur in de top. De rechter zijgevel (O) is blind.

Waardering

Het tuinhuis is van algemeen belang uit cultuur- en architectuurhistorisch oogpunt vanwege de zeldzaamheid van het bouwtype en de gaafheid van hoofdvorm en detaillering.

Tags: losse objecten, ed.,tuinhuis,tuin, park en plantsoen,...

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Tuinhuis
location_on Monumenten Kaart rond De Rijp

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!