Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Wegkapel in Heijenrath

Grote Bosweg 2
6276 PK, Heijenrath (Gemeente Gulpen Wittem)
Limburg
Bouwjaar: 1875
Publicatie: 19961216
Rijksmonument ID: 506472
Type: Kerk

Omschrijving van Wegkapel

Inleiding

BIDKAPEL ter ere van de Heilige Maria, gelegen midden in het gehucht Heijenrath ten zuiden van een kruispunt van wegen naar Landraad, Beutenaken en Teuve (België). Datering tweede helft 19 de eeuw. De kapel is fraai gesitueerd nabij de Grote Bosweg en is omgeven door groenaanplant en een laag natuurstenen muurtje met kolommen.

In de kapel zijn restanten van bouwmateriaal van oudere kapellen verwerkt. De dakbedekking is van recentere datum.

Omschrijving

De vrijstaande kapel heeft een in dwarsrichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt één bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met shingles. Het toegepaste bouwmateriaal is kalksteen. Rondboogvormige entree met smeedijzeren hek. Stalen rondboogvormige vensters. Entree en vensters hebben decoratieve natuurstenen omlijstingen. De frontgevel loopt uit in een topgevel met hierin een kleine beeldennis met Mariabeeldje, en bekroond met een stenen kruis.

Langs de dakrand is een decoratieve natuurstenen band aangebracht. De randen van de frontgevel zijn afgewerkt met baksteen.

Aan de achterzijde heeft de kapel afgeschuinde hoeken.

Van het interieur zijn onder meer van belang: terrazzo vloer met hierin een stervorm; houten altaar; rondboogvormige beeldennis met Mariabeeld; tongewelf.

Waardering

De Mariakapel te Slenaken is van cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. De kapel bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde vanwege het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. De continuïteit van de functie is mede gematerialiseerd door het hergebruik van oude bouwmaterialen.

Ensemblewaarde ontleent de kapel aan de bijzondere betekenis voor het aanzien van dit deel van Slenaken te weten de kern Heijenrath. De Mariakapel vormt door de landelijke ligging een markeringspunt tussen een drietal dorpen.

Tags: kerkelijke gebouwen,bidkapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Wegkapel
location_on Monumenten Kaart rond Heijenrath

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt