Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Mariakapel in Slenaken

Dorpsstraat 57
6277 NC, Slenaken (Gemeente Gulpen Wittem)
Limburg
Bouwjaar: 1880
Publicatie: 19961216
Rijksmonument ID: 506469
Type: Kerk

Omschrijving van Mariakapel

Inleiding

In een traditioneel-ambachtelijke bouwstijl in 1880 gebouwde vrijstaande BIDKAPEL ter ere van de Heilige Maria.

De kapel is onderaan een helling gesitueerd aan het begin van de bebouwing van de kern Slenaken.

Omschrijving

De vrijstaande bidkapel heeft een in de lengterichting geplaatste rechthoekige plattegrond, telt een bouwlaag en wordt afgedekt met een zadeldak met shingles. Het toegepaste bouwmateriaal van het muurwerk is baksteen en natuursteen. De kapel heeft een rondboogvormige ingang met smeedijzeren hek. Natuurstenen toegangspoortomlijsting. Boven de ingang is geschilderd "H. Maria bid voor ons".

Voorgevel met decoratieve afsluiting geflankeerd door twee bakstenen kolommen met krul- en bolornamenten. Onder de dakrandis een band van siermetselwerk aangebracht. Rondboogvormige vensters met glas-in-lood, deels met gekleurd glas. Smeedijzeren muurankers vormen het jaartal 1880. Inwendig resteert in deze kapel de originele plavuizenvloer.

Waardering Deze bidkapel ter ere van de Heilige Maria is cultuurhistorisch van belang als een bijzondere uitdrukking van een geestelijke- en een typologische ontwikkeling. De kapel bezit streekgebonden architectuurhistorische waarde en is van belang vanwege de bijzondere ornamentiek en materiaalbehandeling. Ensemblewaarde ontleent deze kapel aan haar situering aan het begin van de bebouwing van het dorp Slenaken. Het object is tenslotte van algemeen belang op grond van de architectonische gaafheid van het exterieur en de zeldzaamheid.

Tags: kerkelijke gebouwen,bidkapel,kapel,religieuze gebouwen

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Mariakapel
location_on Monumenten Kaart rond Slenaken

Recensies (0)

Geen recensies gevonden. Voeg als eerste toe!

In de buurt