Zoeken... Een moment geduld a.u.b.

search
favorite_outline favorite

Vervenershuisje in Paasloo

star star star star (1)
Spinnerslaan 17
8378 JD, Paasloo (Gemeente Steenwijkerland)
Overijssel
Bouwjaar: 1850-1870
Publicatie: 19970107
Rijksmonument ID: 506465
Type: Woonhuis

Omschrijving van Vervenershuisje

Inleiding

In de negentiende eeuw was deze buurt een turfkolonie met veel door turfmakers en turfbazen gebouwde woningen zoals deze. Dergelijke zogenaamde vervenershuisjes, die vaak waren samengesteld uit een woongedeelte met een kleine bedrijfsruimte zijn tegenwoordig voornamelijk in gebruik als vakantie- en weekendhuisje.

Omschrijving

Dit voormalige vervenershuisje is in traditionele trant opgetrokken vanuit een rechthoekige platte-grond en heeft een met riet gedekt asymmetrisch zadel-/schilddak en een houten windveer. In de linker zijgevel een krimp. De waarschijnlijk oudere voorgevel is uitgevoerd in handvormsteen en voorzien van onder meer twee zeer kleine zoldervensters met keperboog. Aan de achterzijde zit de toegang in een opgewipt deel van het dak, dat is voorzien van een uilebord met zwanenhalsje. Het interieur van het pand is niet meer origineel.

Waardering

Vervenershuisjes zijn belangrijke herinneringen aan de verveningsgeschiedenis van de streek en zijn derhalve van waarde voor de cultuur-historie en sociaal-economische geschiedenis van de gemeente. Het huisje is, samen met andere, reeds als Rijksmonument beschermde, vervenershuisjes, van belang als karakteristiek onderdeel van het kraggenlandschap.

Tags: gebouwen, woonhuizen,woonhuis,woonhuis,woningen en woningbcomplx

Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed - Licentie CC-0 (1.0)

directions_car Route naar Vervenershuisje
location_on Monumenten Kaart rond Paasloo

Recensies (1)
    Vervenershuisje Vervenershuisje
    Spinnerslaan 17, Paasloo, Overijssel, NL
  • star star star star
    3
    Veel geweest.mijn opa en oma hebben er in gewoond